Menu Zamknij

Ciastka Piwoszki z jabłkami

Czasami warto zajrzeć do starego zeszytu z przepisami naszych mam albo babć. Znajdziemy tam sprawdzone i jednocześnie proste przepisy na słodkie wypieki i nie tylko. Przykładem na to może być przepis na ciastka Piwoszki z jabłkami. Takie słodkości zrobimy bez dodatku jajek i cukru, a mimo to ciastka Piwoszki z jabłkami będą wystarczające słodkie i bardzo smaczne. Ciasto zagniatamy tylko z mąki, masła i białego piwa (można dodać też cukier wanilinowy). Masło można zastąpić margaryną, ale będzie ona miała wpływ na smak ciastek. Ciastka Piwoszki z jabłkami po upieczeniu są kruche, delikatne, wyglądem przypominają trochę ciasto francuskie. Smak piwa jest w ogóle niewyczuwalny, a dzięki niemo ciasto ładnie rośnie, a ciastka są pulchne.

Ciastka Piwoszki z jabłkami

Składniki na Ciastka Piwoszki z jabłkami:

  • 1 kostka (200 g) masła
  • 2 szklanki mąki pszennej (w moim przypadku tortowa)
  • 1/2 szklanki (125 ml) jasnego piwa
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 3 jabłka
  • garść żurawiny lub rodzynek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
Ciastka Piwoszki z jabłkami

Przygotowanie Ciastek Piwoszek z jabłkami:

  1. Mąkę pszenną przesiać z solą do miski. Dodać schłodzone masło. Posiekać nożem lub siekaczką, aż powstanie kruszonka. Następnie wlać piwo i ręką wyrobić jednolite ciasto (nie wyrabiać zbyt długo). Gotowe ciasto zawinąć we folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
  2. Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny. Dodać cukier, żurawinę, wymieszać.
  3. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką pszenną na grubość około 1,5 cm na kształt kwadratu. Rozwałkowane ciasto pokroić na mniejsze kawałki o boku około 7 cm (w zależności od tego, jakie duże chcemy mieć ciastka). Na środek każdego kwadratu łyżką wyłożyć porcję jabłek. Skleić ze sobą przeciwległe rogi tworząc kopertę. Ciastka Piwoszki z jabłkami wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec około 20 minut. Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Przed podaniem polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
  5. Polecam wypróbować przepis na ciastka z ciasta francuskiego z powidłami.
Ciastka Piwoszki z jabłkami
Ciastka Piwoszki z jabłkami
Opublikowany wCiasta i desery

1 Komentarz

  1. Pingback:Bułeczki cynamonowe - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *