Ciasto Kubanka to deser, który trudno zaliczyć do dietetycznych. Jest to ciasto warstwowe składające się z ciemnego biszkoptu, kremu budyniowo-czekoladowego, warstwy śmietanowej i dwóch warstw herbatników. Słodycz kremu przełamana jest lekko kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki lub jagód. Ponadto biszkopt nasączony jest naparem kawowym z dodatkiem rumu. Ciasto Kubanka najlepiej smakuje następnego dnia po zrobieniu, ponieważ wtedy herbatniki zmiękną, a kremy odpowiednio stężeją i lepiej połączą się smaki. Deser ten polecam szczególnie osobom lubiącym ciasta z dużą ilością kremu. Ciasto Kubanka wyśmienicie smakuje i świetnie wygląda. To idealny wypiek na święta lub inne domowe uroczystości. Jeżeli ciasto Kubanka chcecie podać dzieciom to można pominąć rum w składnikach.
Składniki na blaszkę o wymiarach 32×26 cm.
Składniki na Ciasto Kubanka:
Biszkopt:
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżki kakao
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem budyniowo-czekoladowy:
- 2 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki nutelli
- 1 kostka masła (200 g)
Warstwa śmietanowa:
- 400 ml słodkiej śmietanki 30%
- 2 śmietan-fixy
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 słoiczek (280 g) dżemu z czarnej porzeczki lub jagodowego
- 110 g jasnych herbatników
- 90 g ciemnych herbatników
- kakao do posypania lub gorzka czekolada
Do nasączenia biszkoptu:
- 1/3 szklanki kawy
- 2-3 łyżki rumu
Przygotowanie Ciasta Kubanka:
- Przygotowanie biszkoptu. Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli. Ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać olej rzepakowy. Miksować do połączenia składników. Odłożyć mikser. Dodawać partiami przesianą mąkę pszenną z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszać szpatułką do połączenia składników. Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać przygotowane ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. i piec około 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostudzenia.
- Przygotowanie budyniu. 1 i 1/2 szklanki mleka wlać do rondelka. Wstawić na gaz. Doprowadzić do wrzenia. Do pozostałego mleka dodać żółtka, cukier, obie mąki. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Można użyć miksera na wolnych obrotach. Tak przygotowaną mieszankę strumieniem wlewać na gotujące się mleko cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować do momentu, aż budyń będzie gęsty i zacznie się bąblić. Garnek zdjąć z ognia. Przykryć, odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło przełożyć do miski. Zmiksować na puch. Następnie zmniejszyć obroty miksera. Cały czas miksując dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodać nutellę. Zmiksować do połączenia składników.
- Przestudzony biszkopt wyjąć z blaszki. Odkleić papier. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Włożyć ponownie biszkopt. Ciasto nasączyć przygotowaną kawą połączoną z rumem. Na biszkopt wyłożyć krem budyniowy. Wyrównać. Ułożyć warstwę jasnych herbatników. Na herbatnikach rozsmarować dżem i przykryć warstwą ciemnych herbatników.
- Schłodzoną kremówkę przelać do miski. Dodać cukier puder. Ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix. Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem ciasto Kubanka oprószyć kakao i udekorować startą gorzką czekoladą.
- Polecam wypróbować przepis na ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia.