Menu Zamknij

Grzyby po kaszubsku

Lubię złotą, polską jesień, nie tylko ze względu na ładne kolory liści, ale ponieważ jesteśmy smakoszami grzybów leśnych to czekamy z utęsknieniem na tę porę roku, aby wybrać się do lasu. Nie zawsze zbiory grzybów są obfite, ale zawsze uda się coś znaleźć. Po powrocie do domu część z nich, a w szczególności większe okazy przeznaczam do suszenia, a mniejsze robię w zalewie octowej. Doskonałym też pomysłem na ich wykorzystane są grzyby po kaszubsku. Jest to rodzaj sałatki zrobionej z różnych gatunków grzybów i dużej ilości uprażonej cebuli. Całość jest zalana sosem pomidorowym z dodatkiem octu, cukru i przypraw. Grzyby po kaszubsku to świetna przekąska, sprawdzą się również jako dodatek do kanapek lub dań obiadowych. Takich przetworów nie musimy pasteryzować, jeżeli jednak nie mamy pewności, że wieczka chwyciły to lepiej grzyby po kaszubsku w słoikach zagotować. W takim przypadku słoiki pasteryzujemy około 15 minut od momentu zagotowania wody.

Grzyby po kaszubsku

Składniki na Grzyby po kaszubsku:

  • 1 kg ugotowanych leśnych grzybów
  • 1/2 kg białej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego

Zalewa:

  • 3/4 szklanki wody
  • 6 łyżek octu spirytusowego 10%
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki ostrej papryki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki soli
Grzyby po kaszubsku

Przygotowanie Grzybów po kaszubsku:

  1. Grzyby oczyścić, umyć, małe kapelusze pozostawić w całości, a większe przekroić na pół lub na ćwiartki. Przełożyć do większego garnka. Zalać wodą. Dodać łyżkę soli. Garnek wstawić na gaz i gotować około 10 minut od momentu zagotowania wody. Garnek zdjąć z ognia. Grzyby odcedzić na durszlaku.
  2. Cebule obrać, przekroić na pół. Pokroić w półplasterki.
  3. Do rondla wlać 1/4 szklanki oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć, aż cebula zmięknie. Dodać obrany, drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, chwilę podsmażyć. Dodać pozostały olej rzepakowy i odcedzone grzyby. Rondel zdjąć z ognia.
  4. Przygotowanie zalewy. Do garnka wlać 3/4 szklanki wody. Dodać ocet spirytusowy, ostrą paprykę w proszku, cukier. Garnek wstawić na gaz. Zagotować, dodać przecier pomidorowy, wymieszać i ponownie zagotować.
  5. Gorącą zalewę wlać do rondla z grzybami. Wymieszać, zagotować. Jeszcze ciepłe grzyby przełożyć do umytych i osuszonych słoików. Słoiki zakręcić, przewrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia. Dla pewności można pasteryzować.
grzyby po kaszubsku
Opublikowany wPrzetwory

3 Komentarze

  1. Pingback:Sałatka z zielonych pomidorów do słoików - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *