Dzisiejsza moja sałatka to połączenie słodkiego ananasa z intensywnym smakiem selera i curry. Moja córka, która sądzi, że nie lubi selera i nie będzie jadła tej sałatki po jej spróbowaniu stwierdziła, że jest niezła. Dlatego polecam ją fanom tego warzywa i nie tylko! 🙂
Składniki:
- 300 g filetu z kurczaka
- 3-4 plastry ananasa z puszki
- 3 łodygi selera naciowego
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 5-6 orzechów włoskich
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną curry. Usmażyć na patelni na złoty kolor. Przełożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Ostudzić. Przestudzone mięso przełożyć do miseczki, w której będziemy robić sałatkę.
2. Selera pokroić w talarki. Dodać do miski. Ananasa pokroić w słupki, dodać do sałatki.
3. Orzechy rozłupać i dodać do miski. Wsypać kukurydzę odsączoną z zalewy. Dodać majonez i curry. Wymieszać. Doprawić solą wedle uznania. Włożyć na godzinę do lodówki.
Pingback:Sałatka z selerem naciowym i rodzynkami - Danka Pichci