Menu Zamknij

Kurczak w pięciu smakach

Dzisiaj kolejny na moim blogu przepis inspirowany kuchnią azjatycką. Tym razem jest to kurczak w pięciu smakach. Ta przyprawa to mieszanka aromatycznych ziół korzennych charakteryzujących kuchnię chińską, wietnamską. W jej skład wchodzą nasiona kopru włoskiego, goździki, pieprz czarny, cynamon, kmin rzymski. Bez tej przyprawy trudno wyobrazić sobie azjatyckie dania. 🙂

Składniki:

  • około 400 g filetu z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona cebula
  • kawałek pora (około 10 cm)
  • 1 marchewka
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili lub 1/4 łyżeczki suszonego chili
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka przyprawy pięć smaków
  • szczypiorek do posypania

Sos:

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka przyprawy pięć smaków
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka ciemnego cukru
  • 1 szklanka wody
  • sól

Przygotowanie:
1. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w niewielkie paski. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą pięciu smaków. Wymieszać, odstawić na 15 minut.
2. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski. Marchew obrać, pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek obrać, drobno posiekać. Pora pokroić w półplasterki.
3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kurczaka i podsmażyć na złoty kolor. Mięso zdjąć z patelni. Na patelnię dodać cebulę, podsmażyć 1-2 minuty. Dodać czosnek, marchew, papryki, pokrojoną papryczkę chili lub doprawić suszonym. Dusić około 8 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać pokrojonego pora i podsmażone mięso, doprawić imbirem i solą.
4. W niewielkiej ilości wody wymieszać składniki sosu i dolać resztę wody. Całość przelać na patelnię. Smażyć około 2-3 minut, aż sos zgęstnieje.
5. Gotowy sos posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *