Składniki:
- około 400 g filetu z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona cebula
- kawałek pora (około 10 cm)
- 1 marchewka
- 1/2 łyżeczki imbiru
- olej do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili lub 1/4 łyżeczki suszonego chili
- sól, pieprz, 1 łyżeczka przyprawy pięć smaków
- szczypiorek do posypania
Sos:
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka przyprawy pięć smaków
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka ciemnego cukru
- 1 szklanka wody
- sól
Przygotowanie:
1. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w niewielkie paski. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą pięciu smaków. Wymieszać, odstawić na 15 minut.
2. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski. Marchew obrać, pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek obrać, drobno posiekać. Pora pokroić w półplasterki.
3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kurczaka i podsmażyć na złoty kolor. Mięso zdjąć z patelni. Na patelnię dodać cebulę, podsmażyć 1-2 minuty. Dodać czosnek, marchew, papryki, pokrojoną papryczkę chili lub doprawić suszonym. Dusić około 8 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać pokrojonego pora i podsmażone mięso, doprawić imbirem i solą.
4. W niewielkiej ilości wody wymieszać składniki sosu i dolać resztę wody. Całość przelać na patelnię. Smażyć około 2-3 minut, aż sos zgęstnieje.
5. Gotowy sos posypać pokrojonym szczypiorkiem.