Menu Zamknij

Sałatka z selerem naciowym i rodzynkami

Sałatka z selerem naciowym i rodzynkami jest łatwa w przygotowaniu i dobra na każdą okazję: świąteczny stół, przyjęcie rodzinne, kolację lub drugie śniadanie do pracy. Seler naciowy to warzywo niskokaloryczne zawierające dużo witamin i składników mineralnych. Możemy go chrupać samodzielnie lub dodawać do koktajli albo sałatek. Jednak to warzywo ze względu na swój specyficzny smak nie ma zbyt wielu zwolenników, lecz z odpowiednio dobranymi składnikami może być bardzo smaczne. Taka właśnie jest sałatka z selerem naciowym i rodzynkami: dobra, chrupiąca i orzeźwiająca. Smak selera w niej jest mało wyczuwalny. Sałatka z selerem naciowym i rodzynkami to połączenie różnych smaków: ostrych, kwaśnych, słodkich, które razem tworzą wyjątkową kompozycję. Jeżeli ktoś nie lubi rodzynek to można je zastąpić żurawiną. Również orzechy włoskie można zastąpić innymi. Moja sałatka z selerem naciowym i rodzynkami charakteryzuje się małą ilością składników, szybkim przygotowaniem, a smakiem zachwyci każdego!

Sałatka z selerem naciowym i rodzynkami

Składniki na Sałatkę z selerem naciowym i rodzynkami:

  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 nieduże jabłko
  • 70 g szynki gotowanej (może być wędzona)
  • 80 g żółtego sera
  • garść rodzynek
  • garść łuskanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka gałązek koperku
  • sól, pieprz do smaku
Sałatka z selerem naciowym i rodzynkami

Przygotowanie Sałatki z selerem naciowym i rodzynkami:

  1. Rodzynki włożyć do miseczki, zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut.
  2. Seler naciowy umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę.
  3. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Dodać do miseczki z selerem.
  4. Ser pokroić w kostkę, dodać do pozostałych składników.
  5. Szynkę pokroić w kostkę, dodać do miski.
  6. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać i przełożyć do pozostałych składników.
  7. Do miski dodać majonez, jogurt naturalny, rozdrobnione orzechy włoskie i odsączone z wody rodzynki. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Miseczkę przykryć i włożyć do lodówki na 15 minut, aby smaki się przegryzły.
  8. Polecam wypróbować przepis na sałatkę z selerem naciowym i ananasem.
Sałatka z selerem naciowym i rodzynkami
Sałatka z selerem naciowym i rodzynkami
Opublikowany wSałatki, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *