Sałatka z selerem naciowym i rodzynkami jest łatwa w przygotowaniu i dobra na każdą okazję: świąteczny stół, przyjęcie rodzinne, kolację lub drugie śniadanie do pracy. Seler naciowy to warzywo niskokaloryczne zawierające dużo witamin i składników mineralnych. Możemy go chrupać samodzielnie lub dodawać do koktajli albo sałatek. Jednak to warzywo ze względu na swój specyficzny smak nie ma zbyt wielu zwolenników, lecz z odpowiednio dobranymi składnikami może być bardzo smaczne. Taka właśnie jest sałatka z selerem naciowym i rodzynkami: dobra, chrupiąca i orzeźwiająca. Smak selera w niej jest mało wyczuwalny. Sałatka z selerem naciowym i rodzynkami to połączenie różnych smaków: ostrych, kwaśnych, słodkich, które razem tworzą wyjątkową kompozycję. Jeżeli ktoś nie lubi rodzynek to można je zastąpić żurawiną. Również orzechy włoskie można zastąpić innymi. Moja sałatka z selerem naciowym i rodzynkami charakteryzuje się małą ilością składników, szybkim przygotowaniem, a smakiem zachwyci każdego!
Składniki na Sałatkę z selerem naciowym i rodzynkami:
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 nieduże jabłko
- 70 g szynki gotowanej (może być wędzona)
- 80 g żółtego sera
- garść rodzynek
- garść łuskanych orzechów włoskich
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka gałązek koperku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie Sałatki z selerem naciowym i rodzynkami:
- Rodzynki włożyć do miseczki, zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut.
- Seler naciowy umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę.
- Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Dodać do miseczki z selerem.
- Ser pokroić w kostkę, dodać do pozostałych składników.
- Szynkę pokroić w kostkę, dodać do miski.
- Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać i przełożyć do pozostałych składników.
- Do miski dodać majonez, jogurt naturalny, rozdrobnione orzechy włoskie i odsączone z wody rodzynki. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Miseczkę przykryć i włożyć do lodówki na 15 minut, aby smaki się przegryzły.
- Polecam wypróbować przepis na sałatkę z selerem naciowym i ananasem.