Składniki na blaszkę o wymiarach 22×28 cm.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa kokosowa:
- 500 ml mleka
- 250 ml wiórków kokosowych
- 200 g masła
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
Polewa czekoladowa:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 7 łyżek słodkiej śmietanki 30%
- 1/4 szklanki wody i kilka kropel ekstraktu waniliowego do nasączenia biszkoptu
Przygotowanie:
1. Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier, a następnie po jednym żółtku. Odłożyć mikser. Wziąć szpatułkę i porcjami dodawać mąkę przesianą z kakaem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec 30 minut (do suchego patyczka). Wyjąć, ostudzić. Ostudzony biszkopt skropić wodą z aromatem waniliowym.
2. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać wiórki kokosowe i gotować na małym ogniu około 15-20 minut, aż wiórki połączą się z mlekiem. Od czasu do czasu mieszać, aby się nie przypaliło. Garnek zdjąć z gazu, dodać masło i mieszać do rozpuszczenia się masła. Gotową masę kokosową wyłożyć na biszkopt.
3. Czekoladę pokruszyć do miseczki lub rondelka. Dodać śmietanę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotową polewą posmarować ciasto.
4. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki, aby masa stężała i czekolada zastygła.