Menu Zamknij

Ciasto Bounty

Ciasto Bounty jak sama nazwa wskazuje inspirowane jest znanym i lubianym batonikiem o tej samej nazwie. Ten deser nie jest zbyt skomplikowany, zwłaszcza że nie musimy ucierać do niego kremu, więc jeżeli lubicie połączenie kokosa i czekolady to musicie spróbować! 🙂

Składniki na blaszkę o wymiarach 22×28 cm.
Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa kokosowa:

  • 500 ml mleka
  • 250 ml wiórków kokosowych
  • 200 g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru

Polewa czekoladowa:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 7 łyżek słodkiej śmietanki 30%
  • 1/4 szklanki wody i kilka kropel ekstraktu waniliowego do nasączenia biszkoptu

Przygotowanie:
1. Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier, a następnie po jednym żółtku. Odłożyć mikser. Wziąć szpatułkę i porcjami dodawać mąkę przesianą z kakaem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec 30 minut (do suchego patyczka). Wyjąć, ostudzić. Ostudzony biszkopt skropić wodą z aromatem waniliowym.
2. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać wiórki kokosowe i gotować na małym ogniu około 15-20 minut, aż wiórki połączą się z mlekiem. Od czasu do czasu mieszać, aby się nie przypaliło. Garnek zdjąć z gazu, dodać masło i mieszać do rozpuszczenia się masła. Gotową masę kokosową wyłożyć na biszkopt.
3. Czekoladę pokruszyć do miseczki lub rondelka. Dodać śmietanę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotową polewą posmarować ciasto.
4. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki, aby masa stężała i czekolada zastygła.

Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *