Menu Zamknij

Krokiety z farszem pieczarkowym

Krokiety z pieczarkami i kapustą kiszoną są jedną z dwunastu potraw, które pojawiają się u mnie na stole wigilijnym. Lubię je robić także czasem bez okazji, ponieważ moje dzieci je uwielbiają. Jest to trochę pracochłonne danie, ale bardzo smaczne i polecam każdemu spróbować! 🙂

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
Farsz:
  • 300 g pieczarek
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu.

2. Pieczarki umyć i zmielić w maszynce do mięsa o grubych oczkach, dodać do cebuli i usmażyć.
3. Kapustę przepłukać w wodzie i ugotować. Następnie zmielić w tej samej maszynce i dodać do pieczarek z cebulą. Dusić aż odparuje płyn, doprawić solą i pieprzem. Farsz powinien być zwarty i pikantny.

4. Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki. Zmiksować na niskich obrotach miksera na jednolitą masę. Odstawić ciasto na 15-20 minut.

5. Na patelni rozgrzać olej i partiami smażyć nieduże naleśniki z obu stron na rumiano.

6. Na każdym naleśniku nałożyć część farszu. Brzegi naleśnika założyć z dwóch stron do środka i zwinąć w rulon. Tak postępować z resztą naleśników. Następnie zapanierować je w rozbełtanym jajku, a później w bułce tartej i ponownie podsmażyć na złoty kolor.


Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *