Menu Zamknij

Sałatka z kurczakiem i makaronem chińskim

Makaron Mie Noodles to nieodłączny element kuchni azjatyckiej. Jest on robiony z mąki pszennej, a dzięki znacznej zawartości białka bardzo pożywny. Zazwyczaj dodaję go do kurczaka po chińsku, tym razem jednak wykorzystałam ten makaron w inny sposób i powstała sałatka z kurczakiem makaronem chińskim. Do zrobienia takiej sałatki użyłam surowego filetu z piersi kurczaka – mięso należy pokroić w kostkę, doprawić i podsmażyć na złoty kolor na patelni. Tę czynność możemy jednak pominąć, a do sałatki dodać pokrojone w kostkę wędzone piersi z kurczaka. Wówczas sałatka z kurczakiem i makaronem chińskim będzie znacznie szybsza w przygotowaniu. Makaron Mie można też przygotować na dwa sposoby – albo zalać w misce wrzątkiem i odstawić na 10 minut, albo ugotować w garnku przez 5-6 minut. Tak więc podczas gotowania się makaronu lub zaparzania przygotowujemy pozostałe składniki sałatki i w ciągu 20 minut mamy wszystko gotowe. Sałatka z kurczakiem i makaronem chińskim, jak większość tego typu dań sprawdzi się na różne okazje: przyjęcia imieninowe, święta, spotkania ze znajomymi, itp. Smaczna i pożywna sałatka z kurczakiem i makaronem chińskim po zapakowaniu w pudełko będzie dobra jako drugie śniadanie do pracy.

Składniki na Sałatkę z kurczakiem i makaronem chińskim:

  • 300 g filetu z piersi kurczaka
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 120 g makaronu Mie Noodles
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka lub sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 3 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Przygotowanie Sałatki z kurczakiem i makaronem chińskim:

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Doprawić przyprawą do kurczaka. Odstawić na 15 minut.
  2. Kapustę pekińską drobno poszatkować, przełożyć do miski. Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać na sitku zimną wodą. Przełożyć do miski z kapustą. Czerwoną cebulę obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do miski.
  3. Makaron połamać na mniejsze części, a następnie ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, pozostawić do wystudzenia.
  4. Suchą patelnię podgrzać na gazie, następnie wsypać słonecznik. Uprażyć do lekkiego zrumienienia. Zdjąć z ognia, zostawić do przestudzenia.
  5. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać zamarynowane mięso z kurczaka. Podsmażyć do zrumienienia. Mięso przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Przestudzone mięso przełożyć do miski z kapustą i pozostałymi składnikami.
  6. Do oddzielnej miseczki przełożyć majonez, śmietanę i musztardę. Doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Sos przełożyć do miski ze składnikami na sałatkę. Kolejno do miski wsypać uprażony słonecznik i dodać przestudzony makaron. Całość wymieszać do połączenia składników. Miskę przykryć, wstawić do lodówki na 30 minut.
  7. Polecam wypróbować przepis na sałatkę ziemniaczaną z kiszonymi ogórkami.
Opublikowany wSałatki, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *