Menu Zamknij

Ryba po cygańsku

Ryba po cygańsku to filety rybne w słodko-kwaśnym sosie pomiodoro-warzywnym. Ja w ten sposób przygotowałam filety z dorsza, ale można użyć innej, białej ryby, na przykład morszczuka, miruny, mintaja. Osuszone filety rybne panierujemy tradycyjnie w mące pszennej, jajku, bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym na przemian z sosem warzywnym. Sos, w którym znajduje się ryba po cygańsku składa się z papryki, cebuli, ogórków konserwowych i pieczarek. Ryba po cygańsku to danie, które można podawać na zimno i na ciepło. Jeżeli chcemy podawać na zimno to całość można ułożyć w szklanej misce, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły. U mnie ryba po cygańsku jest podawana na ciepło, dlatego ułożyłam ją w naczyniu żaroodpornym, aby przed podaniem potrawę włożyć do piekarnika na 15-20 minut.

Ryba po cygańsku

Składniki na Rybę po cygańsku:

  • 1/2 kg filetów z dorsza
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • bułka tarta

Sos:

  • 300 g pieczarek
  • 1 większa cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 3 nieduże ogórki konserwowe
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • słodka, ostra papryka w proszku
  • 1/2 łyżeczki cukru
Ryba po cygańsku

Przygotowanie Ryby po cygańsku:

  1. Filety rybne umyć, osuszyć przy pomocy ręczników papierowych. Doprawić solą i pieprzem. Jajko wbić na talerz, rozbełtać widelcem. Kawałki filetów obtoczyć z obu stron w mące pszennej, następnie w jajku, a później w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Obsmażyć panierowane filety rybne z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na talerz.
  2. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Ogórki konserwowe wyjąć z zalewy, pokroić w półplasterki lub paski. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego, dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię dodać pokrojone pieczarki, wymieszać, smażyć do momentu, aż grzyby zmniejszą swoją objętość. Kolejno na patelnię dodać pokrojoną paprykę i ogórki. Wymieszać i podsmażyć 2-3 minuty. Dodać ketchup, koncentrat pomidorowy. Wlać około 1/3 szklanki ciepłej wody. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, cukrem. Wymieszać i dusić około 10 minut. W międzyczasie kilka razy przemieszać.
  3. Połowę sosu wyłożyć na spód naczynia żaroodpornego. Następnie ułożyć podsmażone filety rybne. Przykryć resztą sosu warzywnego. Naczynie żaroodporne przykryć i przed podaniem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 20 minut. Ryba po cygańsku smakuje również na zimno.
  4. Polecam wypróbować przepis na rybę po węgiersku.
Ryba po cygańsku
Ryba po cygańsku
Opublikowany wNa imprezę, Obiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *