Ryba po węgiersku, czyli filety rybne w sosie pomidorowo-paprykowym. W moim przypadku są to filety z dorsza, ale mogą to być również filety z morszczuka, miruny lub inne. Jeżeli korzystamy z ryb mrożonych to uprzednio należy je rozmrozić i dokładnie odsączyć z nadmiaru wody przy pomocy ręczników papierowych. Ja doprawione kawałki filetów obtaczam w cieście, a następnie smażę, ale można też panierować tradycyjnie, czyli w jajku i mące pszennej. Ryba po węgiersku to danie, które można podawać na ciepło lub na zimno. Ja przygotowałam ją na obiad i podałam z ryżem, ale jeżeli ryba po węgiersku ma być podana następnego dnia to w takim przypadku należy podsmażone filety rybne ułożyć warstwowo w naczyniu żaroodpornym przekładając sosem. Tak przygotowana ryba po węgiersku może być odgrzana w piekarniku, jeżeli chcemy podać ją na ciepło.

Składniki na Rybę po węgiersku:
- około 500 g rybnych filetów z dorsza (może być inna ryba morska)
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mleka
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 średniej wielkości białe cebule
- 1 nieduża marchew
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 szklanka bulionu lub ciepłej wody
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie Ryby po węgiersku:
- Jeżeli używamy mrożonych filetów to je rozmrozić, dokładnie osuszyć przy pomocy ręczników papierowych. Pokroić na mniejsze porcje. Doprawić solą i pieprzem.
- Jajko wbić do miseczki. Rozbełtać widelcem. Dodać 2 łyżki mąki i 2 łyżki mleka. Ponownie dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego. Kawałki filetów rybnych obtoczyć w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone fileciki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Cebulę obrać, przekroić na pół. Pokroić w półplasterki. Marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Papryki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski.
- Na patelnię wlać ponownie 2 łyżki oleju, podgrzać, dodać pokrojoną cebulę, chwilę podsmażyć do zeszklenia. Następnie dodać startą marchew, wymieszać i smażyć około 3 minut. Kolejno na patelnię dodać pokrojoną paprykę, doprawić solą, pieprzem oraz paprykami w proszku. Całość wymieszać. Podsmażyć około 2-3 minut. Następnie na patelnię wlać bulion lub ciepłą wodę, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wymieszać. Przykryć i dusić na wolnym ogniu około 5 minut. Kolejno dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, podsmażyć około 2 minut. Do przygotowanego sosu przełożyć podsmażone filety rybne. Przykryć i podgrzać około 2 minut.
- Polecam wypróbować przepis na rybę po grecku.
Pingback:Ryba zapiekana w porach - Danka Pichci