Menu Zamknij

Ryba po węgiersku

Ryba po węgiersku, czyli filety rybne w sosie pomidorowo-paprykowym. W moim przypadku są to filety z dorsza, ale mogą to być również filety z morszczuka, miruny lub inne. Jeżeli korzystamy z ryb mrożonych to uprzednio należy je rozmrozić i dokładnie odsączyć z nadmiaru wody przy pomocy ręczników papierowych. Ja doprawione kawałki filetów obtaczam w cieście, a następnie smażę, ale można też panierować tradycyjnie, czyli w jajku i mące pszennej. Ryba po węgiersku to danie, które można podawać na ciepło lub na zimno. Ja przygotowałam ją na obiad i podałam z ryżem, ale jeżeli ryba po węgiersku ma być podana następnego dnia to w takim przypadku należy podsmażone filety rybne ułożyć warstwowo w naczyniu żaroodpornym przekładając sosem. Tak przygotowana ryba po węgiersku może być odgrzana w piekarniku, jeżeli chcemy podać ją na ciepło.

Ryba po węgiersku

Składniki na Rybę po węgiersku:

  • około 500 g rybnych filetów z dorsza (może być inna ryba morska)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 średniej wielkości białe cebule
  • 1 nieduża marchew
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 szklanka bulionu lub ciepłej wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej rzepakowy do smażenia
Ryba po węgiersku

Przygotowanie Ryby po węgiersku:

  1. Jeżeli używamy mrożonych filetów to je rozmrozić, dokładnie osuszyć przy pomocy ręczników papierowych. Pokroić na mniejsze porcje. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Jajko wbić do miseczki. Rozbełtać widelcem. Dodać 2 łyżki mąki i 2 łyżki mleka. Ponownie dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego. Kawałki filetów rybnych obtoczyć w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone fileciki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  3. Cebulę obrać, przekroić na pół. Pokroić w półplasterki. Marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Papryki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski.
  4. Na patelnię wlać ponownie 2 łyżki oleju, podgrzać, dodać pokrojoną cebulę, chwilę podsmażyć do zeszklenia. Następnie dodać startą marchew, wymieszać i smażyć około 3 minut. Kolejno na patelnię dodać pokrojoną paprykę, doprawić solą, pieprzem oraz paprykami w proszku. Całość wymieszać. Podsmażyć około 2-3 minut. Następnie na patelnię wlać bulion lub ciepłą wodę, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wymieszać. Przykryć i dusić na wolnym ogniu około 5 minut. Kolejno dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, podsmażyć około 2 minut. Do przygotowanego sosu przełożyć podsmażone filety rybne. Przykryć i podgrzać około 2 minut.
  5. Polecam wypróbować przepis na rybę po grecku.
Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

2 Komentarze

  1. Pingback:Ryba zapiekana w porach - Danka Pichci

  2. Pingback:Ryba po cygańsku - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *