Menu Zamknij

Bułeczki czosnkowe

Bułeczki czosnkowe zrobimy z kilku podstawowych składników. Są one mięciutkie i delikatne w środku, pachnące czosnkiem. Bułeczki czosnkowe mogą mieć różne kształty, tak jak u mnie zawijane. Można też wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na mniejsze równe części, uformować z każdej podłużną bułeczkę, ponownie odstawić do wyrośnięcia, następnie w każdej bułce zrobić tępą stroną noża trzy nacięcia i powkładać w nie masło czosnkowe. Robiąc bułeczki czosnkowe w ten sposób należy miękkie masło wymieszać dokładnie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i natką pietruszki (nie roztapiać masła, jak u mnie). Smaczne bułeczki czosnkowe to świetny pomysł na śniadanie lub kolację. Można je wykorzystać do przygotowania kanapek lub zajadać bez dodatków. Do masła czosnkowego zamiast natki pietruszki sprawdzi się również koperek lub zioła prowansalskie albo inne. W tej wersji bułeczki czosnkowe też bedą pyszne.

Bułeczki czosnkowe

Składniki na Bułeczki czosnkowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki soli

Masło czosnkowe:

  • 70 g masła
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
Bułeczki czosnkowe

Przygotowanie Bułeczek czosnkowych:

  1. Mleko i wodę przelać do rondelka. Garnek wstawić na gaz, lekko podgrzać. Odlać około 1/3 szklanki do miseczki. Dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki pszennej (odmierzyć z 500 g), łyżeczkę cukru (odmierzyć z całości) i całość dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę pszenną przesiać do miski, dodać resztę cukru, sól, 3 łyżki oleju rzepakowego i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Miskę przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Masło przełożyć do rondelka. Wstawić na gaz. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewać do całkowitego roztopienia się masła. Garnek zdjąć z ognia. Pietruszkę umyć, drobno posiekać, dodać do roztopionego masła, wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na blacie podsypanym mąką pszenną na cienki placek w kształcie prostokąta. Połowę ciasta posmarować masłem czosnkowym (zostawić niewielką ilość masła do posmarowania bułeczek po wierzchu). Następnie ciasto złożyć na pół (nieposmarowaną częścią przykryć część posmarowaną) i pokroić na paski o szerokości około 2-3 cm. Następnie każdy pasek wziąć w dłonie, kilka razy przekręcić, zrobić supełek, końce schować pod spód (jak na poniższym zdjęciu). Tak przygotowane bułeczki czosnkowe ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek posmarować resztą masła czosnkowego. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec około 20 minut do lekkiego zrumienienia.
  4. Polecam wypróbować przepis na ziemniaki czosnkowe.
Bułeczki czosnkowe
Bułeczki czosnkowe
Opublikowany wNa imprezę, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *