Menu Zamknij

Ciasto Orzechowa Krówka bez pieczenia

Ciasto Orzechowa Krówka bez pieczenia to proste ciasto warstwowe, z czego dwie warstwy to herbatniki jasne i dwie warstwy herbatników ciemnych. Ciastka przełożone są kremem budyniowym i kajmakiem z dodatkiem orzechów. Wierzchnia warstwa ciasta Orzechowa Krówka bez pieczenia to bita śmietana posypana orzechami. W moim przypadku są to orzechy włoskie, ale można też użyć orzechów laskowych lub obu gatunków razem. Robiąc ciasto Orzechowa Krówka bez pieczenia jedyną trudność może stanowić tu przygotowanie kremu budyniowego, ale nie ma tu nic skomplikowanego. Jak większość tego typu deserów, tak też i ciasto Orzechowa Krówka bez pieczenia, musimy przygotować przynajmniej jeden dzień wcześniej przed planowanym podaniem. Deser taki po zrobieniu należy włożyć na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły, a herbatniki zmiękły. Dzięki temu ciasto będzie ładnie się kroiło.

Ciasto Orzechowa Krówka bez pieczenia

Składniki na blaszkę o wymiarach 24×32 cm.

Składniki na Ciasto Orzechowa Krówka bez pieczenia:

  • około 230 g herbatników jasnych
  • około 230 g herbatników kakaowych
  • 1 puszka (460 g) masy kajmakowej
  • 200 g orzechów włoskich

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 budynie waniliowe (2×37 g)
  • 1 kostka (200 g) masła

Krem śmietankowy:

  • 300 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
Ciasto Orzechowa Krówka bez pieczenia

Przygotowanie Ciasta Orzechowa Krówka bez pieczenia:

  1. Przygotowanie kremu budyniowego. Do rondla wlać 1 i 1/2 szklanki mleka. Dodać 3 łyżki cukru. Garnek wstawić na gaz. Doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu pomieszać, aby cukier się nie przypalił. Do pozostałego mleka wsypać proszek budyniowy. Dokładnie rozmieszać, aby nie było grudek. Do gotującego się mleka wlewać strumieniem rozrobiony proszek budyniowy cały czas mieszając, aby nie było grudek. Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż budyń zgęstnieje i zacznie się bąblić (około 1 minuty). Garnek zdjąć z ognia. Przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  2. Otwartą puszkę z kajmakiem włożyć do niedużego garnka z wodą. Garnek wstawić na gaz i podgrzewać na niedużym ogniu, aby kajmak się rozpuścił.
  3. Miękkie masło przełożyć do miski. Zmiksować na puch. Następnie dodawać porcjami przestudzony budyń. Miksować do połączenia składników.
  4. Blaszkę lub naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę jasnych herbatników. Rozsmarować 1/2 puszki kajmaku i posypać 1/3 posiekanych orzechów. Ułożyć kolejną warstwę jasnych herbatników (lekko docisnąć). Na herbatniki wyłożyć krem budyniowy. Wyrównać. Następnie ułożyć warstwę herbatników ciemnych. Posmarować pozostałym kajmakiem. Posypać 1/3 posiekanych orzechów. Ponownie ułożyć warstwę ciemnych herbatników.
  5. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Pozostawić do przestudzenia (pilnować, aby żelatyna nie zgęstniała).
  6. Schłodzoną śmietankę przelać do miski. Dodać 2 płaskie łyżki cukru pudru. Ubić na sztywno. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę. Ponownie zmiksować do połączenia składników. Śmietankę wyłożyć na ciasto i wyrównać. Wierzch ciasta udekorować pozostałymi orzechami. Ciasto przykryć, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
  7. Polecam wypróbować przepis na ciasto Kokosowa Krówka bez pieczenia.
Ciasto Orzechowa Krówka bez pieczenia
Ciasto Orzechowa Krówka bez pieczenia
Opublikowany wCiasta i desery

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *