Menu Zamknij

Piernik łyżką mieszany

Pierniki to takie szczególne ciasta, które kojarzą się nam głównie ze świętami Bożego Narodzenia i w tym okresie najczęściej je pieczemy. Dzisiaj mam dla Was przepis na niezwykle prosty piernik łyżką mieszany. Jest to ciasto, które możemy upiec w ostatniej chwili przed świętami. Robi się go błyskawicznie, a na jego przygotowanie poświęcimy zaledwie 15-20 minut + czas pieczenia w piekarniku. Robiąc piernik łyżką mieszany nie potrzebujemy miksera, tylko dwie miski, drewnianą łyżkę lub szpatułkę i foremkę. W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej mokre, następnie łączymy je razem, przekładamy do foremki i do piekarnika. Prawda, że proste? Więc każdy powinien sobie poradzić z upieczeniem takiego ciasta na święta. Aby piernik łyżką mieszany wpisał się w klimat świąteczny to do ciasta dodajemy ulubione orzechy (w moim przypadku włoskie, ale mogą też być laskowe) i bakalie. Ciasto po upieczeniu jest puszyste i wilgotne w środku. Tak więc piernik łyżką mieszany to aromatyczny wypiek idealny na świąteczny stół i nie tylko.

Piernik łyżką mieszany

Składniki na keksówkę o wymiarach 28×10 cm.

Składniki na Piernik łyżką mieszany:

  • 3 szklanki (400 g) mąki pszennej tortowej
  • niepełna szklanka (200 g) cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100 g orzechów ( w moim przypadku orzechy włoskie)
  • 1/2 szklanki bakalii (rodzynki, suszona żurawina, morele)
Piernik łyżką mieszany

Przygotowanie Piernika łyżką mieszanego:

  1. Orzechy włoskie posiekać, ale nie za drobno.
  2. W jednej misce przygotowujemy składniki suche, a w drugiej mokre. Mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną przesiać do miski, dodać przyprawę do piernika, cukier. Wymieszać.
  3. Do osobnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, rozbełtać łyżką, następnie wlać mleko, olej rzepakowy, miód. Ponownie wymieszać przy pomocy łyżki. Wsypać składniki suche. Ponownie delikatnie wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodać posiekane orzechy i bakalie. Wymieszać.
  4. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć przygotowane ciasto. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 55-60 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostudzenia.
  5. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polukrować i udekorować orzechami.
  6. Polecam wypróbować przepis na ciasto łyżką mieszane.
Piernik łyżką mieszany
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *