Sałatka ziemniaczana z kiszonymi ogórkami jest uniwersalna. Smakuje na śniadanie, kolację. Znika też ze stołu podczas towarzyskich spotkań. Do jej przygotowania możemy wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z obiadu z poprzedniego dnia. Sałatka ziemniaczana z kiszonymi ogórkami ma różne wersje i każdy ma na pewno swoją ulubioną. W moim przypadku w tej sałatce oprócz podstawowych składników, znalazły się też jajka ugotowane na twardo, czerwona cebula i szczypiorek (można go zastąpić koperkiem). Wszystkie składniki świetnie się ze sobą komponują, a szczególnie połączenie ziemniaków z ogórkami kiszonymi jest idealne. Robiąc taką sałatkę można też ugotować ziemniaki w mundurkach, wówczas sałatka ziemniaczana z kiszonymi ogórkami będzie miała trochę inny smak, ale też będzie dobra. W okresie letnim sałatka ziemniaczana z kiszonymi ogórkami może być idealnym dodatkiem do dań z grilla, szczególnie pieczonej kiełbasy lub karkówki. Prosta, smaczna, znikająca szybko z talerza sałatka sprawdzi się również jako drugie śniadanie do pracy.
Składniki na Sałatkę ziemniaczaną z kiszonymi ogórkami:
- 1/2 kg ziemniaków
- 3 nieduże ogórki kiszone
- 2 jajka
- 1 średniej wielkości czerwona cebula
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie Sałatki ziemniaczanej z kiszonymi ogórkami:
- Ziemniaki obrać, umyć, włożyć do garnka. Wlać wody, dodać 1/2 łyżeczki soli. Garnek wstawić na gaz. Ziemniaki ugotować na miękko. Następnie garnek zdjąć z ognia, wodę odlać, ziemniaki pozostawić do całkowitego wystudzenia.
- Jajka włożyć do rondelka, wlać wodę, dodać łyżeczkę soli. Rondelek wstawić na gaz i gotować około 6 minut od zagotowania wody. Garnek zdjąć z ognia, wylać ciepłą wodą, jajka postukać, zalać zimną wodą. Lekko przestudzone jajka obrać.
- Przestudzone ziemniaki pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, w której będziemy mieszać sałatkę. Jajka pokroić w kostkę, przełożyć do ziemniaków. Ogórki kiszone pokroić w kostkę, dodać do miski. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do pozostałych składników. Szczypiorek drobno posiekać, przełożyć do miski.
- Do małej miseczki przełożyć majonez, kwaśną śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowany sos przełożyć do miski ze składnikami na sałatkę. Całość wymieszać do połączenia składników. Miskę przykryć i sałatkę wstawić do lodówki na 30 minut.
- Polecam wypróbować przepis na sałatkę ziemniaczaną z porem.
Pingback:Sałatka hawajska z surimi - Danka Pichci
Pingback:Sałatka z kurczakiem i makaronem chińskim - Danka Pichci