Menu Zamknij

Roladki wieprzowe

Zazwyczaj na co dzień staram się przygotowywać dania proste i szybkie. Natomiast na niedzielę decyduję się na potrawy, którym muszę poświęcić więcej czasu i wiem, że całej rodzince będą smakowały. Do takich dań należą roladki z karkówki, które przygotowuję wstępnie w sobotę wieczorem, a następnego dnia zapiekam w piekarniku. Początkowo takie zrazy robiła moja teściowa, a później ja z wołowiny.  Tym razem jednak chciałam spróbować czegoś nowego i zdecydowałam się na karkówkę. Muszę przyznać, że danie to jest równie pyszne jak poprzednie! 🙂

Składniki:

  • 1kg karkówki
  • 20dag boczku wędzonego
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 kromki chleba
  • 2 cebule
  • olej
  • musztarda
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki śmietanki 18%

Przygotowanie:
1. Mięso pokroić na cienkie plastry i rozbić tłuczkiem. Oprószyć pieprzem i solą, z jednej strony posmarować musztardą. 
2. Cebulę pokroić w piórka. Ogórki, boczek i chleb pokroić w słupki. 
3. Na każdym płacie mięsa ułożyć kilka piórek cebuli, po kawałku ogórka, boczku i chleba. Następnie zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką lub obwiązać nitką. 
4. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladki z każdej strony na złoty kolor. Następnie przełożyć je do brytfanki. Patelnię wypłukać wodą i zalać roladki. 
5. Tak przygotowane roladki zapiekać w piekarniku około godziny w temperaturze 180 st.C. Początkowo pod przykryciem, później pokrywkę uchylić, by roladki się zrumieniły. W trakcie pieczenia od czasu do czasu podlewać mięso wodą lub bulionem i obracać, żeby się nie przypaliło. Pod koniec pieczenia roladki zalać śmietaną, jeszcze chwile zapiekać, aż powstanie złocisty sos.
6. Roladki podaję z ziemniakami z wody polane sosem. Smacznego!

Opublikowany wObiad

1 Komentarz

  1. Pingback:Roladki drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *