Do przygotowania ciasta tego typu można wykorzystać dowolne owoce sezonowe. Często przygotowuję je z wiśniami, porzeczkami czy śliwkami. Jest to przepis na jedno z najprostszych ciast, a mimo to doskonale pasuje do rodzinnych spotkań przy kawie. Na dzisiaj przygotowałam owe ciasto z rabarbarem, które z pewnością każdemu się uda i będzie smakować. Polecam! 🙂
Składniki na blaszkę o wymiarach 38×24 cm.
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 80dag rabarbaru
- cukier waniliowy
- masło lub margaryna do wysmarowania formy
Kruszonka:
- 2/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 kostki masła lub margaryny
1. Składniki na kruszonkę zagnieść, włożyć do woreczka foliowego i schłodzić.
2. Rabarbar obrać, pokroić na nieduże kawałki. Wymieszać z cukrem waniliowym.
3. Pozostałe składniki włożyć do miski i kulą wymieszać na jednolitą masę. Blaszkę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto. Wierzch ciasta posypać rabarbarem. Na rabarbar położyć rozdrobioną kruszonkę.
4. Ciasto piec około 40 minut w temperaturze 180st.C. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Uwielbiam ciasta na maślance. Muszę spróbować z rabarbarem 😉