Menu Zamknij

Roladki drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Moi domownicy uwielbiają wszelkiego rodzaju roladki i czasami sięgam po tego typu dania. Zazwyczaj przygotowuję je na niedzielne lub świąteczne obiady. Do ulubionych należą roladki wieprzowe, ale dość często przygotowuję je ze schabu lub filetów drobiowych. Farsz do takich roladek możemy przygotować różny, w zależności co, kto lubi. Ja ostatnio zrobiłam roladki drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Całość podałam z ryżem i sosem serowym. Pycha!

Roladki drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka (około 600 g)
  • 70 g boczku wędzonego
  • 100 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 4-5 pomidorów suszonych w oliwie
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • 50 g startego żółtego sera
  • olej do smażenia

Sos serowy:

  • 1 cebula nieduża
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g kremowego serka śmietankowego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Roladki drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Przygotowanie:

  1. Boczek pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię. Wstawić na gaz, podsmażyć do wytopienia tłuszczu. Następnie dodać szpinak (jeżeli mamy w liściach to pokroić), obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i masło. Podsmażyć do odparowania płynów, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć błonki, przekroić, aby powstały 4 filety. Każdy filet owinąć w folię i rozbić delikatnie tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką. Na każdym filecie rozsmarować 1 łyżkę szpinaku, dodać pokrojone w paski pomidory suszone i posypać startym serem. Zwinąć w roladkę (możemy zawinąć nitką lub spiąć wykałaczką).
  3. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, podsmażyć roladki na złoty kolor (na patelnię kłaść stroną zwinięcia). Następnie przykryć pokrywką i dusić około 15 minut. W międzyczasie roladki obracać. Można podlać odrobiną ciepłej wody. Roladki zdjąć z patelni.
  4. Na patelnię dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić. Następnie wlać śmietankę, dodać pokruszony serek i podgrzewać, aż serek się rozpuści i sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdjąć z ognia i podawać z roladkami.
Roladki drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *