Pizza na spodzie z cukinii to alternatywa dla tradycyjnej pizzy drożdżowej. Do przygotowania takiego spodu najlepiej użyć młodej cukinii, która nie ma jeszcze ziaren, jest miękka i nie musimy jej obierać. Ważne jest dokładne odciśnięcie cukinii, ponieważ dzięki temu ciasto będzie zwarte. Pizzę taką robimy bez dodatku drożdży, dlatego jest ona szybka, ale też smaczna.
Składniki:
- 2 nieduże cukinie
- 430 g
- 1 jajko
- 5 łyżek mąki pszennej
- 20 g startego sera
- 1/2 łyżeczki oregano i bazylii
- 1/2 łyżeczki soli
Sos:
- 1/2 średniej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oleju
- 4-5 łyżek wody
- sól, pieprz do smaku
- dodatki według uznania (u mnie ser, czerwona cebula, szynka, papryka)
Przygotowanie:
- Cukinie umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić, odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie dokładnie wycisnąć sok. Można dłońmi lub przełożyć cukinie do lnianej ściereczki i odcisnąć.
- Do odciśniętej cukinii dodać jajko, mąkę, starty ser, zioła i wymieszać na jednolitą masę.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować olejem, przełożyć przygotowane ciasto cukiniowe. Rozsmarować na okrągły placek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 20 minut.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć do zeszklenia cebuli. Następnie dodać przecier pomidorowy, wodę, przyprawy i zioła. Wymieszać. Chwilę podsmażyć.
- Pizzę wyjąć z piekarnika, posmarować przygotowanym sosem pomidorowym. Na wierzchu poukładać ulubione dodatki. Posypać startym żółtym serem i ziołami. Wstawić ponownie do piekarnika na 15 minut.
Pingback:Pizza z czerstwego pieczywa - Danka Pichci