Ja i moja rodzina przepadamy za wszelkimi sernikami, dlatego gdy mam czas to staram się przygotowywać coś pysznego i za każdym razem w innej wersji. Sernik dzisiejszy jest o tyle ciekawy, że na jego powierzchni pojawiają się złote kropelki imitujące rosę i właśnie stąd pochodzi jego nazwa. Ciasto samo w sobie rozpływa się w ustach i po zjedzeniu jednego kawałka ma się od razu ochotę na kolejny! 😉
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 4 żółtka (białka pozostawić na wykończenie ciasta)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka margaryny „Kasia”
Ser:
- 4 całe jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 90dag sera mielonego
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 cytryna (sok)
- 2 budynie śmietankowe
Wykończenie ciasta:
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru
1. Przygotować ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i margarynę, przesiekać. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Zawinąć w woreczek i włożyć do lodówki na 15 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wykleić dokładnie blachę (dno i brzegi).
2. Wszystkie składniki na masę serową zmiksować. Wylać na blachę z ciastem, piec 45-50 minut w temperaturze 180st.C. Po 20 minutach temperaturę zmniejszyć do 160 st.C.
apetyczny serniczek:)
sernikom mówię TAAAAAK 🙂
uwielbiam i równie często piekę!
pozdrawiam,
Kaśka
——————–
zapraszam do siebie
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/
No ja pierdzielę lubię sernik bardzo..ale takiego jeszcze nie…Będę piekł to pewne…Dzięki za przepis… 🙂
Witam mam pytanie ten ser to chudy,półtłusty czy z wiaderka? Wygląda bardzo apetycznie?
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Takiego przepisu szukalam? spadla mi Pani z nieba ?
ja używam z wiaderka z firmy "President" 😉 dziękuję
Jak ser z wiaderka to dawać mleko jak tak to ile.?
Sernik jest szybki do zrobienia i naprawdę super smakuje ser z wiaderka 😀
mi nigdy nie chce zrobić się ta rosa u góry 🙁 nie wiem czemu
Czy mozna dac caly kg sera do tej ilosci skladników?
Czy spodu nie podpiekamy?
tak można dać całe kg 🙂 ja nie podpiekam spodu, ale ewentualnie można podpiec
Dla mnie ciasto dobre ale spod powinien byc lekko podpieczony
Twoj wyglada super , a mi beza opada��☹
Mi rosa nie wyszła. Próbowałam już dwa razy ;(
Sernik upieklam w piatek dzisiaj w niedziele sprobowalam..idealny moge polecic…U Mnie wejdzie do menu…pozdrawiam
Dziękuję za przepis. Pierwszy raz mam rosę a robiłam już kilka razy wg takiego przepisu tylko bez soku z cytryny. Może w tym tkwi sekret ?
Wyszedł przepyszny!!!
Sernik szybki ser z wiaderka 😀super smakuje 😘