Ja i moja rodzina przepadamy za wszelkimi sernikami, dlatego gdy mam czas to staram się przygotowywać coś pysznego i za każdym razem w innej wersji. Sernik dzisiejszy jest o tyle ciekawy, że na jego powierzchni pojawiają się złote kropelki imitujące rosę i właśnie stąd pochodzi jego nazwa. Ciasto samo w sobie rozpływa się w ustach i po zjedzeniu jednego kawałka ma się od razu ochotę na kolejny! 😉
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 4 żółtka (białka pozostawić na wykończenie ciasta)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka margaryny „Kasia”
Ser:
- 4 całe jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 90dag sera mielonego
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 cytryna (sok)
- 2 budynie śmietankowe
Wykończenie ciasta:
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru
1. Przygotować ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i margarynę, przesiekać. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Zawinąć w woreczek i włożyć do lodówki na 15 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wykleić dokładnie blachę (dno i brzegi).
2. Wszystkie składniki na masę serową zmiksować. Wylać na blachę z ciastem, piec 45-50 minut w temperaturze 180st.C. Po 20 minutach temperaturę zmniejszyć do 160 st.C.
apetyczny serniczek:)
sernikom mówię TAAAAAK 🙂
uwielbiam i równie często piekę!
pozdrawiam,
Kaśka
——————–
zapraszam do siebie
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/
No ja pierdzielę lubię sernik bardzo..ale takiego jeszcze nie…Będę piekł to pewne…Dzięki za przepis… 🙂
Witam mam pytanie ten ser to chudy,półtłusty czy z wiaderka? Wygląda bardzo apetycznie?
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Takiego przepisu szukalam? spadla mi Pani z nieba ?
ja używam z wiaderka z firmy "President" 😉 dziękuję
Jak ser z wiaderka to dawać mleko jak tak to ile.?
Sernik jest szybki do zrobienia i naprawdę super smakuje ser z wiaderka ?
mi nigdy nie chce zrobić się ta rosa u góry 🙁 nie wiem czemu
Czy mozna dac caly kg sera do tej ilosci skladników?
Czy spodu nie podpiekamy?
tak można dać całe kg 🙂 ja nie podpiekam spodu, ale ewentualnie można podpiec
Dla mnie ciasto dobre ale spod powinien byc lekko podpieczony
Twoj wyglada super , a mi beza opada��☹
Mi rosa nie wyszła. Próbowałam już dwa razy ;(
Sernik upieklam w piatek dzisiaj w niedziele sprobowalam..idealny moge polecic…U Mnie wejdzie do menu…pozdrawiam
Dziękuję za przepis. Pierwszy raz mam rosę a robiłam już kilka razy wg takiego przepisu tylko bez soku z cytryny. Może w tym tkwi sekret ?
Wyszedł przepyszny!!!
Sernik szybki ser z wiaderka ?super smakuje ?
Super przepis, dziękuję:) ciasto udane i piękna rosa na nim:)
Witam a czy po dodaniu takiej ilosci mleka nie jest on zbyt rzadki
masa jest rzadka, ale po upieczeniu sernik jest zwarty dlatego trzeba dokładnie wykleić boki blachy ciastem kruchym, aby nie wypłynął pod spód