Menu Zamknij

Sernik ”Złota rosa”

Ja i moja rodzina przepadamy za wszelkimi sernikami, dlatego gdy mam czas to staram się przygotowywać coś pysznego i za każdym razem w innej wersji. Sernik dzisiejszy jest o tyle ciekawy, że na jego powierzchni pojawiają się złote kropelki imitujące rosę i właśnie stąd pochodzi jego nazwa. Ciasto samo w sobie rozpływa się w ustach i po zjedzeniu jednego kawałka ma się od razu ochotę na kolejny! 😉

Składniki na blachę 24x38cm.
Pojemność szklanki 250 ml.

Składniki:
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka (białka pozostawić na wykończenie ciasta)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny „Kasia”
Ser:
  • 4 całe jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 90dag sera mielonego
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 cytryna (sok)
  • 2 budynie śmietankowe

Wykończenie ciasta:

  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru

Przygotowanie:

1. Przygotować ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i margarynę, przesiekać. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Zawinąć w woreczek i włożyć do lodówki na 15 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wykleić dokładnie blachę (dno i brzegi).
2. Wszystkie składniki na masę serową zmiksować. Wylać na blachę z ciastem, piec 45-50 minut w temperaturze 180st.C. Po 20 minutach temperaturę zmniejszyć do 160 st.C.
3. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem 1/2 szklanki cukru. Wyłożyć na upieczone ciasto i piec jeszcze około 15 minut w 150 st.C. Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić. W tym czasie na serniku pojawią się złote kropelki, czyli „złota rosa”.

Opublikowany wCiasta i desery

19 Komentarzy

  1. Serniczek

    Dziękuję za przepis. Pierwszy raz mam rosę a robiłam już kilka razy wg takiego przepisu tylko bez soku z cytryny. Może w tym tkwi sekret ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *