Menu Zamknij

Roladki drobiowe z cukinią

Mięso drobiowe z piersi kurczaka jest bardzo delikatne i nie wymaga długiej obróbki termicznej, więc takie roladki drobiowe z cukinią nie powinny nikomu zabrać zbyt wiele czasu na przygotowanie. Smak cukinii jest trudny do określenia, dlatego zawinięcie mięsa w boczek wędzony nadaje daniu ciekawego smaku. Boczek wędzony można zastąpić szynką wędzoną lub inną wędliną, jednak ważne jest, aby była ona wędzona w sposób tradycyjny i miała zapach naturalnej wędzonki. Podsmażone roladki drobiowe zawinięte w boczek wędzony, a następnie duszone w kremowym sosie z cukinią to pomysł na smaczny obiad. Roladki drobiowe z cukinią można podawać z ryżem, makaronem lub duszonymi ziemniakami. Przepis na roladki drobiowe z cukinią nie jest skomplikowany, a takie danie może być z powodzeniem pysznym obiadem dla całej rodziny.

Roladki drobiowe z cukinią

Składniki na Roladki drobiowe z cukinią:

  • 1 podwójny filet z kurczaka (około 400 g)
  • 350 g cukinii
  • 150 g pora
  • 1 biała cebula
  • około 100 g boczku wędzonego w plastrach
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • około 250 ml bulionu drobiowego lub ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku, kurkuma
Roladki drobiowe z cukinią

Przygotowanie Roladek drobiowych z cukinią:

  1. Mięso umyć, osuszyć, usunąć błonki.. Pokroić na mniejsze filety. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką (soli nie za dużo, ponieważ boczek może być słony). Każdy kawałek mięsa zawinąć w plaster boczku wędzonego.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Por opłukać, pokroić w półplasterki.
  3. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Włożyć mięso i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Następnie przełożyć mięso na talerz. Na tą samą patelnię dodać kolejną łyżkę oleju rzepakowego, wstawić na gaz. Dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Kolejno na patelnię dodać pokrojonego pora i cukinię. Wymieszać, chwilę podsmażyć. Całość zalać bulionem lub ciepłą wodą. Dodać podsmażone roladki. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż cukinia będzie miękka, zacznie się rozpadać i zagęści sos. Następnie na patelnię wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem, kurkumą. Wymieszać i smażyć jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.
  4. Polecam wypróbować przepis na naleśniki z cukinią i boczkiem.
Roladki drobiowe z cukinią
Roladki drobiowe z cukinią
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *