Porzeczkowiec to leciutkie, pulchne ciasto idealne na różnego rodzaju rodzinne przyjęcia lub święta. Wygląda bardzo apetycznie i trudno odmówić sobie zjedzenia kolejnego kawałka. Porzeczkowiec to dwa pulchne blaty czekoladowego biszkoptu nasączone sokiem z czarnej porzeczki i przełożone lekkim kremem śmietankowym. Dodatkowo biszkopt jest posmarowany dżemem z czarnej porzeczki, który sprawia, że porzeczkowiec nie jest zbyt słodki. Wierzch ciasta posypany jest startą gorzką czekoladą, która wzmacnia smak ciasta. Porzeczkowiec to słodko-kwaśne ciasto, którego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale tak nie jest i warto zrobić ten pyszny deser. Gorąco polecam wypróbować przepis na ciasto porzeczkowiec!

Składniki na blaszkę o wymiarach 25×36 cm.
Składniki na Porzeczkowca:
Masa kakaowa do biszkoptu:
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 5 łyżek kakao
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Poncz do nasączenia biszkoptu:
- 1/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki soku z czarnej porzeczki
Krem śmietankowy:
- 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone
- 600 ml śmietanki 30% lub 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
- 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki (2×280 g)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)

Przygotowanie Porzeczkowca:
- Przygotowanie masy kakaowej do biszkoptu. Olej rzepakowy, cukier, wodę, kakao umieścić w rondelku, wymieszać i wstawić na gaz. Podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając do momentu, aż cukier się rozpuści i powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia.
- Przygotowanie biszkoptu. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodawać porcjami cukier i miksować do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać jedno żółtko, zmiksować i gdy zostanie wchłonięte przez masę to dodać kolejne. Po wykorzystaniu wszystkich żółtek odłożyć mikser. Dodać ostudzoną masę kakaową i wymieszać łyżką lub szpatułką. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiane składniki powoli wsypywać do masy jajecznej i delikatnie mieszać szpatułką do połączenia składników. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem i przelać przygotowane ciasto, wyrównać. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić ciasto na 15 minut, a następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na dwa blaty.
- Przygotowanie ponczu. Sok porzeczkowy wymieszać z wodą. Blaszkę ponownie wyłożyć papierem do pieczenia. Jeden blat ciasta włożyć na spód blaszki i nasączyć połową przygotowanego ponczu (nasączyć tylko jeden blat ciasta). Biszkopt posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki.
- Przygotowanie kremu śmietankowego. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Odstawić do wystudzenia (uważać, aby żelatyna całkowicie nie stężała). Schłodzoną śmietankę przelać do miski i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodawać po łyżce serka mascarpone. Miksować na wolnych obrotach miksera tylko do połączenia składników. Do przestudzonej żelatyny dodać 1 łyżkę ubitej śmietany, wymieszać i przelać do kremu. Krótko zmiksować.
- Połowę przygotowanego kremu śmietankowego wyłożyć na biszkopt wysmarowany dżemem. Przykryć drugim blatem ciasta i nasączyć pozostałym ponczem. Posmarować resztą dżemu. Na dżem wyłożyć pozostały krem. Wyrównać. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą. Ciasto Porzeczkowiec przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

