Menu Zamknij

Rogaliki z szynką i serem

Rogaliki kojarzą nam się głównie jako słodkie wypieki z nadzieniem, ale mogą one też być wytrawne. Na przykład rogaliki z szynką i serem. Do ich przygotowania wykorzystałam gotowe ciasto francuskie, dlatego robi się je bardzo szybko. Dodatkowym plusem zrobienia takiej przekąski jest również to, że nie musimy tu żadnych składników podsmażać ani gotować. Robiąc rogaliki z szynką i serem do środka dałam też po kawałku suszonych pomidorów, ale pomysłów może być wiele. Rogaliki z szynką i serem to bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu przekąska, która sprawdzi się na każdej imprezie. Można je również przygotować na rodzinną kolację. Wystarczy tylko kilka podstawowych składników i w ciągu 30 minut mamy coś smacznego do zjedzenia. Do zrobienia takich rogalików dobra będzie każda szynka – gotowana czy wędzona. Można ją też zastąpić plastrami salami. Rogaliki z szynką i serem świetnie smakują z ketchupem, sosem czosnkowym lub sosem tysiąca wysp. Najlepiej podawać je na ciepło, chociaż zimne też są dobre.

Rogaliki z szynką i serem

Składniki na Rogaliki z szynką i serem:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
  • 200 g żółtego sera
  • szynka w plastrach (na każdy rogalik jeden plaster szynki)
  • kilka pomidorów suszonych w oliwie
  • 3-4 łyżki ketchupu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sezamu
Rogaliki z szynką i serem

Przygotowanie Rogalików z szynką i serem:

  1. Ciasto francuskie rozwinąć. Przekroić wzdłuż na pół. Następnie podzielić na trójkąty (tak jak na poniższym zdjęciu).
  2. Każdy trójkąt posmarować ketchupem i położyć plaster szynki. Pomidory suszone wyjąć z zalewy, pokroić w paski, ułożyć na szynce (ale przy dłuższym brzegu trójkąta). Ser pokroić w słupki. Po jednym słupku ułożyć przy dłuższym brzegu trójkąta. Tak przygotowane trójkąty zwinąć w rogalik zaczynając od dłuższego brzegu.
  3. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Jajko wbić do miseczki, rozbełtać widelcem i pędzelkiem posmarować wierzch rogalików. Rogaliki posypać ziarnami sezamu.
  5. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec około 15 minut.
  6. Polecam wypróbować przepis na sakiewki ze szpinakiem i pieczarkami.
Rogaliki z szynką i serem
Rogaliki z szynką i serem
Rogaliki z szynką i serem
Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *