Menu Zamknij

Klopsiki w sosie szpinakowym

Klopsiki w sosie pomidorowym lub koperkowym to bardzo znane i lubiane dania w naszej kuchni. Ja jednak dzisiaj zrobiłam na obiad klopsiki w sosie szpinakowym, które przygotowuje się podobnie, jak te tradycyjne. Do zrobienia sosu szpinakowego wykorzystałam również pieczarki i suszone pomidory. Te składniki dobrze się ze sobą komponują, a śmietanka zagęszcza sos. Ja sos szpinakowy zrobiłam ze świeżych liści szpinaku (miałam z własnego ogrodu), ale sprawdzi się tu też szpinak mrożony. Soczyste, mięciutkie klopsiki w sosie szpinakowym to pomysł na obiad, który może zachwycić swoim ciekawym smakiem. Ja tak przygotowane klopsiki w sosie szpinakowym podałam z makaronem penne, ale można je również serwować z ryżem lub ugotowanymi ziemniakami. W każdej wersji będą smaczne.

Klopsiki w sosie szpinakowym

Składniki na Klopsiki w sosie szpinakowym:

Klopsiki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 kajzerki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej rzepakowy do smażenia

Sos:

  • 300 g szpinaku
  • 150 g pieczarek
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 8 kawałków suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z pomidorów
  • sól, pieprz do smaku
Klopsiki w sosie szpinakowym

Przygotowanie Klopsików w sosie szpinakowym:

  1. Przygotowanie klopsików. Kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie, odstawić do napęcznienia.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Cebulę zdjąć z patelni, przełożyć do miski. Odstawić na chwilę do przestudzenia.
  3. Do miski z cebulą przełożyć mięso mielone, dodać odciśniętą kajzerkę, wbić jajko. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ręką wyrobić na jednolitą masę. Z przygotowanej masy zwilżonymi dłońmi formować nieduże klopsiki. Przełożyć je na talerz wysypany bułką tartą. Klopsiki obtoczyć w bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju rzepakowego. Przełożyć przygotowane klopsiki. Obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na talerz.
  5. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię dodać pokrojone pieczarki, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Kolejno na patelnię dodać szpinak i pokrojone w paski suszone pomidory. Wymieszać, chwilę podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietankę i przełożyć usmażone klopsiki. Smażyć do momentu, aż sos zgęstnieje.
  6. Polecam wypróbować przepis na klopsiki z fasolką szparagową.
Klopsiki w sosie szpinakowym
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *