Klopsiki w sosie pomidorowym lub koperkowym to bardzo znane i lubiane dania w naszej kuchni. Ja jednak dzisiaj zrobiłam na obiad klopsiki w sosie szpinakowym, które przygotowuje się podobnie, jak te tradycyjne. Do zrobienia sosu szpinakowego wykorzystałam również pieczarki i suszone pomidory. Te składniki dobrze się ze sobą komponują, a śmietanka zagęszcza sos. Ja sos szpinakowy zrobiłam ze świeżych liści szpinaku (miałam z własnego ogrodu), ale sprawdzi się tu też szpinak mrożony. Soczyste, mięciutkie klopsiki w sosie szpinakowym to pomysł na obiad, który może zachwycić swoim ciekawym smakiem. Ja tak przygotowane klopsiki w sosie szpinakowym podałam z makaronem penne, ale można je również serwować z ryżem lub ugotowanymi ziemniakami. W każdej wersji będą smaczne.

Składniki na Klopsiki w sosie szpinakowym:
Klopsiki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 jajko
- 1 biała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 kajzerki
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- bułka tarta do obtoczenia
- olej rzepakowy do smażenia
Sos:
- 300 g szpinaku
- 150 g pieczarek
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- 8 kawałków suszonych pomidorów
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z pomidorów
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie Klopsików w sosie szpinakowym:
- Przygotowanie klopsików. Kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie, odstawić do napęcznienia.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Cebulę zdjąć z patelni, przełożyć do miski. Odstawić na chwilę do przestudzenia.
- Do miski z cebulą przełożyć mięso mielone, dodać odciśniętą kajzerkę, wbić jajko. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ręką wyrobić na jednolitą masę. Z przygotowanej masy zwilżonymi dłońmi formować nieduże klopsiki. Przełożyć je na talerz wysypany bułką tartą. Klopsiki obtoczyć w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju rzepakowego. Przełożyć przygotowane klopsiki. Obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na talerz.
- Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię dodać pokrojone pieczarki, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Kolejno na patelnię dodać szpinak i pokrojone w paski suszone pomidory. Wymieszać, chwilę podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietankę i przełożyć usmażone klopsiki. Smażyć do momentu, aż sos zgęstnieje.
- Polecam wypróbować przepis na klopsiki z fasolką szparagową.
