Składniki:
- 300 g ryżu arborio
- 400 g grzybów leśnych
- 1 nieduża cebula
- 1 szklanka białego wina półwytrawnego
- około 4 szklanek bulionu drobiowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- sól, pieprz
- tarty parmezan do posypania
Przygotowanie:
1. Grzyby oczyścić, większe pokroić w plasterki, a mniejsze możemy zostawić całe. Opłukać, przełożyć na sitko i przelać gorącą wodą.
2. Na patelni rozgrzać olej z łyżką masła. Dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić (nie rumienić). Następnie dodać odsączone grzyby, obrany, posiekany czosnek i posiekany rozmaryn. Smażyć i mieszać około 5 minut.
3. Na patelnię wsypać ryż, wlać wino i dusić, aż ryż wchłonie wino. Następnie dolewać po 1/2 szklanki bulionu. Po wchłonięciu przez ryż jednej porcji płynu, wlać następną. Od czasu do czasu mieszać. Jak ryż będzie miękki, całość doprawić solą, pieprzem, dodać łyżkę masła. Wymieszać.
4. Gotowe risotto podawać posypane startym parmezanem.
Pingback:Sos borowikowy - Danka Pichci
Pingback:Risotto z brązowymi pieczarkami - Danka Pichci