Menu Zamknij

Risotto z brązowymi pieczarkami

Risotto z brązowymi pieczarkami to aromatyczne i smaczne bezmięsne danie, które przygotujemy z kilku prostych składników. Oczywiście najważniejszym składnikiem jest tu odpowiedni ryż, który sprawi, że risotto będzie pełne smaku. Najlepszy będzie ryż arborio lub carnaroli. Możecie też użyć ryżu paraboiled. Arborio to odmiana ryżu o lekko zakręconych ziarnach, charakteryzuje się on dużą zawartością skrobii, podczas gotowania szybko wchłania płyny, a po ugotowaniu ma kleistą konsystencję. Ziarna ryżu arborio wchłaniają smaki przypraw i sklejają się – to o to właśnie chodzi w przygotowaniu risotto. Przygotowanie risotto z brązowymi pieczarkami nie jest trudne, ale też nie jest to potrawa, którą możemy zostawić w garnku na piecu i gotuje się sama. Robiąc risotto z brązowymi pieczarkami musimy bardzo często mieszać ryż w rondlu czy na patelni i co jakiś czas stopniowo dolewać bulion do ryżu, po odparowaniu poprzedniej porcji. Przygotowanie takiego obiadu zajmie nam około 30 minut. Ja zrobiłam risotto z brązowymi pieczarkami, ponieważ są one bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku od tych białych, ale można też użyć grzybków białych.

Risotto z brązowymi pieczarkami

Składniki na Risotto z brązowymi pieczarkami:

  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 300 g brązowych pieczarek
  • 1 nieduża biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • czarny, biały pieprz do smaku
  • sól
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 łyżki masła
Risotto z brązowymi pieczarkami

Przygotowanie Risotto z brązowymi pieczarkami:

  1. Brązowe pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć do zeszklenia. Następnie dodać pokrojone pieczarki i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Trochę posolić. Smażyć do momentu odparowania płynów. Usmażone pieczarki przełożyć na talerz.
  3. Na tę samą patelnię dodać 2 łyżki masła, roztopić, wsypać ryż i smażyć do momentu, aż ryż wchłonie masło. Następnie wlać wino, ponownie smażyć do momentu, aż ryż wchłonie wino. Następnie dodawać porcjami bulion. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodać kolejną porcję bulionu. Postępować tak do wykorzystania całego bulionu. Podczas smażenia często ryż mieszać. Na koniec dodać usmażone pieczarki, wymieszać, doprawić pieprzem, ewentualnie solą. Patelnię zdjąć z ognia.
  4. Koperek umyć, drobno posiekać.
  5. Risotto z brązowymi pieczarkami podawać posypane startym żółtym serem i koperkiem.
  6. Polecam wypróbować przepis na risotto z grzybami leśnymi.
Risotto z brązowymi pieczarkami
Risotto z brązowymi pieczarkami
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *