Chałwowiec bez pieczenia to ciasto warstwowe, gdzie podstawą są herbatniki i krem budyniowy z dodatkiem drobno posiekanej chałwy. Ponadto środkowa warstwa herbatników posmarowana jest dżemem z czarnej porzeczki. Robiąc ciasto Chałwowiec bez pieczenia można użyć też innego dżemu, na przykład z owoców leśnych lub wiśniowego. Ważne, aby był on lekko kwaśny i przełamał słodycz kremu budyniowego. W moim przypadku ciasto Chałwowiec bez pieczenia posiada dwie warstwy herbatników ciemnych i jedną jasnych, ale można zrobić wszystkie trzy warstwy z herbatników ciemnych. Natomiast na wierzchu ciasta sprawdzi się też polewa z gorzkiej czekolady. Ciasto Chałwowiec bez pieczenia to deser, który po zrobieniu musi poleżeć kilka godzin w lodówce (a najlepiej przez całą noc), aby herbatniki zmiękły, wówczas ciasto będzie się ładnie kroiło. Przygotowanie takiego deseru nie jest trudne, a ciasto Chałwowiec bez pieczenia jak sama nazwa wskazuje, mogą zrobić też osoby, które nie posiadają w swojej kuchni piekarnika.
Składniki na Chałwowiec bez pieczenia:
- 200 g ciemnych herbatników
- 100 g jasnych herbatników
- 250 g chałwy
- 1 słoiczek (280 g) dżemu z czarnej porzeczki)
Krem:
- 1 litr mleka
- 2 żółtka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka (200 g) miękkiego masła
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki likieru kokosowego Malibu (opcjonalnie)
Do dekoracji:
- 50 g chałwy
- 3 ciemne lub jasne herbatniki
- starta gorzka czekolada
Przygotowanie Chałwowca bez pieczenia:
- Z litra mleka odlać szklankę, przelać do kubka. Pozostałe mleko przelać do rondla. Dodać 4 łyżki cukru. Rondel wstawić na gaz i zagotować mleko. Do pozostałego mleka wbić 2 żółtka. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i likier kokosowy. Dokładnie wymieszać do połączenia składników, aby nie było grudek. Tak przygotowaną mieszankę wlewać powoli do gotującego się mleka ciągle mieszając. Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż powstanie gęsty budyń i zacznie się bąblić (około 2 minut). Garnek zdjąć z ognia, przykryć, odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na spodzie ułożyć warstwę ciemnych herbatników.
- Miękkie masło przełożyć do większej miski. Zmiksować na puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu. Odłożyć mikser. Chałwę drobno posiekać nożem, przełożyć do kremu budyniowego i dokładnie wymieszać do połączenia składników.
- 1/3 kremu budyniowego wyłożyć na herbatniki. Wyrównać. Następnie ułożyć warstwę herbatników jasnych, posmarować dżemem porzeczkowym, wyłożyć następną część kremu, wyrównać. Przykryć kolejną warstwą ciemnych herbatników. Wyłożyć resztę kremu, wyrównać. Ciasto przykryć, wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Przed podaniem ciasto posypać pokruszoną chałwą, herbatnikami i startą, gorzką czekoladą.