Menu Zamknij

Naleśniki z boczkiem i pieczarkami

Naleśniki z boczkiem i pieczarkami to alternatywa dla tradycyjnych naleśników podawanych z serem lub na słodko z dżemem. Pomimo iż moim domownikom te cienkie placki smażone na patelni smakują w każdym wydaniu to czasami staram się przygotować naleśniki w innej wersji niż dotychczas. Tym razem powstały naleśniki z boczkiem i pieczarkami. Do zrobienia farszu wykorzystałam surowy boczek wędzony, który w połączeniu z pieczarkami i podduszonymi porami sprawia, że farsz jest bardzo aromatyczny. Naleśniki z boczkiem i pieczarkami są bardzo sycące, dlatego są dobrym pomysłem na obiad. Chcąc sobie skrócić czas na przygotowanie takiego obiadu, możemy farsz do naleśników zrobić dzień wcześniej, a następnego dnia tylko usmażyć naleśniki i zawinąć z farszem. Naleśniki z boczkiem i pieczarkami możemy też ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wierzch posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku.

Naleśniki z boczkiem i pieczarkami

Składniki na Naleśniki z boczkiem i pieczarkami:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • olej rzepakowy do smażenia

Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 200 g boczku wędzonego
  • 150 g pora
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Naleśniki z boczkiem i pieczarkami

Przygotowanie Naleśników z boczkiem i pieczarkami:

  1. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki lub kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pora opłukać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w kostkę.
  2. Na suchą patelnię przełożyć boczek. Patelnię przełożyć na gaz i smażyć do momentu wytopienia tłuszczu i zrumienienia boczku. Następnie na patelnię wlać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać pokrojoną cebulę i smażyć do zrumienienia. Kolejno dodać pokrojonego pora, wymieszać i podsmażyć. Na patelnię przełożyć pieczarki, smażyć do momentu odparowania płynu. Doprawić solą i pieprzem. Patelnię zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia.
  3. Jajka wbić do głębokiej miski lub garnka. Dodać mleko, olej rzepakowy, szczyptę soli, wsypać szklankę mąki pszennej i przy pomocy miksera zmiksować na jednolite ciasto dosypując pozostałą mąkę. Gdyby ciasto było zbyt gęste to dolać jeszcze trochę mleka. Odstawić mikser i pozostawić ciasto na 10 minut.
  4. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, nabierką wlać porcję ciasta naleśnikowego i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  5. Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i zaginając brzegi do środka zawijać w rulon (tak, jak krokiety).
  6. Zawinięte naleśniki ponownie przełożyć na rozgrzaną patelnię (miejscem zwinięcia na spód) i ponownie podsmażyć z każdej strony.
  7. Polecam wypróbować przepis na naleśniki z porem i kiełbasą.
Naleśniki z boczkiem i pieczarkami
Naleśniki z boczkiem i pieczarkami
Opublikowany wObiad, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *