Naleśniki z boczkiem i pieczarkami to alternatywa dla tradycyjnych naleśników podawanych z serem lub na słodko z dżemem. Pomimo iż moim domownikom te cienkie placki smażone na patelni smakują w każdym wydaniu to czasami staram się przygotować naleśniki w innej wersji niż dotychczas. Tym razem powstały naleśniki z boczkiem i pieczarkami. Do zrobienia farszu wykorzystałam surowy boczek wędzony, który w połączeniu z pieczarkami i podduszonymi porami sprawia, że farsz jest bardzo aromatyczny. Naleśniki z boczkiem i pieczarkami są bardzo sycące, dlatego są dobrym pomysłem na obiad. Chcąc sobie skrócić czas na przygotowanie takiego obiadu, możemy farsz do naleśników zrobić dzień wcześniej, a następnego dnia tylko usmażyć naleśniki i zawinąć z farszem. Naleśniki z boczkiem i pieczarkami możemy też ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wierzch posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku.

Składniki na Naleśniki z boczkiem i pieczarkami:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- olej rzepakowy do smażenia
Farsz:
- 500 g pieczarek
- 2 średniej wielkości cebule
- 200 g boczku wędzonego
- 150 g pora
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie Naleśników z boczkiem i pieczarkami:
- Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki lub kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pora opłukać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w kostkę.
- Na suchą patelnię przełożyć boczek. Patelnię przełożyć na gaz i smażyć do momentu wytopienia tłuszczu i zrumienienia boczku. Następnie na patelnię wlać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać pokrojoną cebulę i smażyć do zrumienienia. Kolejno dodać pokrojonego pora, wymieszać i podsmażyć. Na patelnię przełożyć pieczarki, smażyć do momentu odparowania płynu. Doprawić solą i pieprzem. Patelnię zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia.
- Jajka wbić do głębokiej miski lub garnka. Dodać mleko, olej rzepakowy, szczyptę soli, wsypać szklankę mąki pszennej i przy pomocy miksera zmiksować na jednolite ciasto dosypując pozostałą mąkę. Gdyby ciasto było zbyt gęste to dolać jeszcze trochę mleka. Odstawić mikser i pozostawić ciasto na 10 minut.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, nabierką wlać porcję ciasta naleśnikowego i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor.
- Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i zaginając brzegi do środka zawijać w rulon (tak, jak krokiety).
- Zawinięte naleśniki ponownie przełożyć na rozgrzaną patelnię (miejscem zwinięcia na spód) i ponownie podsmażyć z każdej strony.
- Polecam wypróbować przepis na naleśniki z porem i kiełbasą.

