Naleśniki to jedno z wielu dań, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Wówczas moja babcia i mama przygotowywały je na słodko, czyli z dżemem lub z serem. Ja też często robię je w takiej wersji, ale coraz częściej serwuję te smażone placki z farszem wytrawnym. Tym razem zrobiłam naleśniki z porem i kiełbasą. Podduszony por idealnie komponuje się z podsmażoną kiełbasą, a naleśniki z takim farszem smakują wybornie. Przygotowując nadzienie do naleśników wykorzystałam kiełbasę śląską, ale można ją zastąpić inną, na przykład podwawelską, toruńską, itp. Ponadto uważam, że naleśniki z porem i kiełbasą powinny być wyraziste w smaku, dlatego nadzienie przyprawiam sporą ilością pieprzu. Naleśniki z porem i kiełbasą to super pomysł na rodzinny obiad lub ciepłą obiadokolację. Okazuje się, że te cienkie smażone placki nie muszą być podawane tylko na słodko, ale z wytrawnym farszem też są smaczne.

Składniki na Naleśniki z porem i kiełbasą:
Ciasto:
- 1 większe jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 i 1/2 mleka
Farsz:
- 2 pory (około 350 g)
- 1 średniej wielkości biała cebula
- 2 porcje kiełbasy śląskiej (około 190 g)
- 50 g tartego żółtego sera
- sól, pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie Naleśników z porem i kiełbasą:
- Jajko wbić do garnka. Dodać sól. Chwilę zmiksować mikserem na niskich obrotach. Dodać mąkę pszenną, mleko i olej rzepakowy. Ponownie zmiksować do połączenia składników. Gdyby ciasto było za gęste to dolać więcej mleka. Garnek odstawić na 15-20 minut.
- Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pora dokładnie opłukać, pokroić w półplasterki lub kostkę. Patelnię rozgrzać i zrumienić na niej kiełbasę. Gdyby kiełbasa wytopiła za mało tłuszczu to dolać 2 łyżki oleju rzepakowego. Do zrumienionej kiełbasy dodać pokrojoną cebulę. Wymieszać, chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia cebuli. Dodać pokrojonego pora. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż por zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Gotowy farsz odstawić do przestudzenia.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego (około 1 łyżki) i nabierką nakładać porcję ciasta naleśnikowego. Smażyć cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. Naleśniki przełożyć na talerz i pozostawić do lekkiego przestudzenia.
- Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i posypać niewielką ilością startego żółtego sera. Naleśniki zawijać tak, jak krokiety zakładając brzegi do środka. Zawinięte naleśniki ponownie podsmażyć na rozgrzanej patelni (kładąc miejscem łączenia do dołu).
- Polecam wypróbować przepis na naleśniki z porem i pieczarkami.


