Paluszki krabowe są znanymi i lubianymi składnikami wielu sałatek. Bardzo często łączymy je z ryżem lub makaronem ryżowym, a u mnie tym razem zagościła sałatka z surimi i kapustą pekińską. Wśród składników tej sałatki znalazły się również ogórki konserwowe, czerwona cebula i papryka oraz kilka łyżek kukurydzy konserwowej. Ponadto jak do każdej sałatki z paluszkami krabowymi, tak też i do sałatki z surimi i kapustą pekińską dodałam sporą ilość posiekanego koperku. Koperek nadaje sałatce wyjątkowego aromatu, ale można go też zastąpić natką pietruszki. Do sałatki przygotowałam lekko pikantny sos, ponieważ majonez połączyłam z niewielką ilością pikantnego ketchupu oraz ostrej musztardy. Ale można sos zrobić w wersji łagodniejszej, czyli z łagodnym ketchupem i musztardą (w zależności, co kto lubi). Kolorowa i chrupiąca sałatka z surimi i kapustą pekińską to świetny pomysł na rodzinną kolację. Możemy ją również zapakować w pudełko i zabrać do pracy czy szkoły jako drugie śniadanie. Przepis jest prosty, więc każdy powinien sobie poradzić z przygotowaniem takiej sałatki.
Składniki na Sałatkę z surimi i kapustą pekińską:
- 200 g paluszków krabowych
- 1/2 niedużej kapusty pekińskiej (około 200 g)
- 3 ogórki konserwowe
- 1 nieduża czerwona cebula
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 pęczka koperku
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka ketchupu pikantnego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- pieprz, sól do smaku
Przygotowanie Sałatki z surimi i kapustą pekińską:
- Z kapusty usunąć wierzchnie liście, drobno poszatkować, przełożyć do miski. Dodać szczyptę soli i wymieszać.
- Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niedużą kostkę. Dodać do miski z kapustą.
- Ogórki konserwowe wyjąć z zalewy, pokroić w niedużą kostkę, dodać do kapusty.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę lub piórka. Dodać do pozostałych składników.
- Paluszki krabowe wyjąć z folii, pokroić w kostkę, dodać do sałatki.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać zimną wodą, przełożyć do miski z pozostałymi składnikami.
- Koperek opłukać, osuszyć, drobno posiekać, dodać do sałatki.
- Do oddzielnej miseczki przełożyć majonez, ketchup pikantny i ostrą musztardę. Dodać około 1/2 łyżeczki pieprzu (lub mniej) i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Przygotowany sos przełożyć do miski z sałatką i wymieszać bezpośrednio przed podaniem.
- Polecam wypróbować przepis na sałatkę krabową.
Pingback:Sałatka z tortellini i serem - Danka Pichci