Menu Zamknij

Sałatka z surimi i kapustą pekińską

Paluszki krabowe są znanymi i lubianymi składnikami wielu sałatek. Bardzo często łączymy je z ryżem lub makaronem ryżowym, a u mnie tym razem zagościła sałatka z surimi i kapustą pekińską. Wśród składników tej sałatki znalazły się również ogórki konserwowe, czerwona cebula i papryka oraz kilka łyżek kukurydzy konserwowej. Ponadto jak do każdej sałatki z paluszkami krabowymi, tak też i do sałatki z surimi i kapustą pekińską dodałam sporą ilość posiekanego koperku. Koperek nadaje sałatce wyjątkowego aromatu, ale można go też zastąpić natką pietruszki. Do sałatki przygotowałam lekko pikantny sos, ponieważ majonez połączyłam z niewielką ilością pikantnego ketchupu oraz ostrej musztardy. Ale można sos zrobić w wersji łagodniejszej, czyli z łagodnym ketchupem i musztardą (w zależności, co kto lubi). Kolorowa i chrupiąca sałatka z surimi i kapustą pekińską to świetny pomysł na rodzinną kolację. Możemy ją również zapakować w pudełko i zabrać do pracy czy szkoły jako drugie śniadanie. Przepis jest prosty, więc każdy powinien sobie poradzić z przygotowaniem takiej sałatki.

Sałatka z surimi i kapustą pekińską

Składniki na Sałatkę z surimi i kapustą pekińską:

  • 200 g paluszków krabowych
  • 1/2 niedużej kapusty pekińskiej (około 200 g)
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 pęczka koperku

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • pieprz, sól do smaku
Sałatka z surimi i kapustą pekińską

Przygotowanie Sałatki z surimi i kapustą pekińską:

  1. Z kapusty usunąć wierzchnie liście, drobno poszatkować, przełożyć do miski. Dodać szczyptę soli i wymieszać.
  2. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niedużą kostkę. Dodać do miski z kapustą.
  3. Ogórki konserwowe wyjąć z zalewy, pokroić w niedużą kostkę, dodać do kapusty.
  4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę lub piórka. Dodać do pozostałych składników.
  5. Paluszki krabowe wyjąć z folii, pokroić w kostkę, dodać do sałatki.
  6. Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać zimną wodą, przełożyć do miski z pozostałymi składnikami.
  7. Koperek opłukać, osuszyć, drobno posiekać, dodać do sałatki.
  8. Do oddzielnej miseczki przełożyć majonez, ketchup pikantny i ostrą musztardę. Dodać około 1/2 łyżeczki pieprzu (lub mniej) i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Przygotowany sos przełożyć do miski z sałatką i wymieszać bezpośrednio przed podaniem.
  9. Polecam wypróbować przepis na sałatkę krabową.
Sałatka z surimi i kapustą pekińską
Sałatka z surimi i kapustą pekińską
Opublikowany wSałatki, Śniadanie i kolacja

1 Komentarz

  1. Pingback:Sałatka z tortellini i serem - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *