Składniki:
- 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
- 1 szklanka kaszy bulgur
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie marchewki
- 1/4 selera korzeniowego
- kilka strąków fasolki szparagowej
- 1/2 czerwonej papryki
- kawałek cukinii
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/3 łyżeczki kuminu
- 3 szklanki bulionu drobiowego lub wody
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- garść natki pietruszki
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, skropić sosem sojowym i wymieszać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła. Podsmażyć na złoty kolor przygotowane mięso.
2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Dodać na patelnię. Podsmażyć 2-3 minuty. Następnie dodać obrany, pokrojony w kosteczkę czosnek oraz obraną, startą marchew i selera. Smażyć około 3 minut, ciągle mieszając.
3. Na patelnię wsypać kaszę bulgur. Dodać pokrojoną w paski paprykę i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową. Wlać 2 szklanki ciepłego bulionu. Dodać kurkumę, ostrą paprykę, kumin. Całość smażyć na wolnym ogniu. Od czasu do czasu pomieszać. Jak kasza wchłonie płyn wlać kolejną szklankę bulionu i umytą, pokrojoną w kostkę cukinię. Przykryć i dusić na małym ogniu około 10 minut, aż kasza zmięknie. Zdjąć pokrywkę, doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Pingback:Warzywne curry z ryżem - Danka Pichci