Menu Zamknij

Kurczak z fasolką szparagową w sosie śmietanowym

Z racji tego, że mam własny ogródek, a w nim rosną warzywa chcąc przygotować obiad nie muszę biec do sklepu po zakupy, tylko iść do ogrodu. Dzisiaj pozrywałam ostatnie strąki fasoli, a że było jej niewiele, dodałam trochę innych warzyw oraz filet z piersi kurczaka. W efekcie powstał prosty i smaczny obiad. Ja tak przygotowane warzywa podałam z kaszą, ale możecie ją zastąpić ziemniakami lub ryżem.

Składniki:

  • 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • kawałek pora
  • 3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka mąki
  • 120 ml śmietanki 30%
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać mięso i podsmażyć na złoty kolor przez około 3-4 minuty. Przełożyć na talerz.
2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelnię wlać łyżkę oleju, dodać cebulę, obrany i pokrojony w kostkę czosnek i oczyszczonego, pokrojonego w talarki pora. Lekko posolić. Chwilę podsmażyć, aż warzywa zmiękną. Przełożyć na talerz z kurczakiem.
3. Na tą samą patelnię dodać obrane, pokrojone w półplasterki marchewki i umytą, pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę. Trochę posolić, wlać 1/4 szklanki ciepłej wody. Przykryć i dusić około 5-6 minut. Następnie na patelnię przełożyć podsmażone mięso i cebulę z porem. Dodać masło, wlać 1/4 szklanki ciepłej wody, przykryć i dusić na małym ogniu około 15 minut. Zdjąć pokrywkę, wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem i dusić jeszcze około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Od czasu do czasu pomieszać.
4. Gotowe danie posypać natką pietruszki lub koperkiem.

Opublikowany wObiad

3 Komentarze

  1. Pingback:Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *