Menu Zamknij

Kurczak z fasolką szparagową w sosie śmietanowym

Z racji tego, że mam własny ogródek, a w nim rosną warzywa chcąc przygotować obiad nie muszę biec do sklepu po zakupy, tylko iść do ogrodu. Dzisiaj pozrywałam ostatnie strąki fasoli, a że było jej niewiele, dodałam trochę innych warzyw oraz filet z piersi kurczaka. W efekcie powstał prosty i smaczny obiad. Ja tak przygotowane warzywa podałam z kaszą, ale możecie ją zastąpić ziemniakami lub ryżem.

Składniki:

  • 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • kawałek pora
  • 3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka mąki
  • 120 ml śmietanki 30%
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać mięso i podsmażyć na złoty kolor przez około 3-4 minuty. Przełożyć na talerz.
2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelnię wlać łyżkę oleju, dodać cebulę, obrany i pokrojony w kostkę czosnek i oczyszczonego, pokrojonego w talarki pora. Lekko posolić. Chwilę podsmażyć, aż warzywa zmiękną. Przełożyć na talerz z kurczakiem.
3. Na tą samą patelnię dodać obrane, pokrojone w półplasterki marchewki i umytą, pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę. Trochę posolić, wlać 1/4 szklanki ciepłej wody. Przykryć i dusić około 5-6 minut. Następnie na patelnię przełożyć podsmażone mięso i cebulę z porem. Dodać masło, wlać 1/4 szklanki ciepłej wody, przykryć i dusić na małym ogniu około 15 minut. Zdjąć pokrywkę, wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem i dusić jeszcze około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Od czasu do czasu pomieszać.
4. Gotowe danie posypać natką pietruszki lub koperkiem.

Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *