Składniki:
- 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
- 300 g fasolki szparagowej
- 1 nieduża czerwona cebula
- kawałek pora
- 3 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka mąki
- 120 ml śmietanki 30%
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać mięso i podsmażyć na złoty kolor przez około 3-4 minuty. Przełożyć na talerz.
2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelnię wlać łyżkę oleju, dodać cebulę, obrany i pokrojony w kostkę czosnek i oczyszczonego, pokrojonego w talarki pora. Lekko posolić. Chwilę podsmażyć, aż warzywa zmiękną. Przełożyć na talerz z kurczakiem.
3. Na tą samą patelnię dodać obrane, pokrojone w półplasterki marchewki i umytą, pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę. Trochę posolić, wlać 1/4 szklanki ciepłej wody. Przykryć i dusić około 5-6 minut. Następnie na patelnię przełożyć podsmażone mięso i cebulę z porem. Dodać masło, wlać 1/4 szklanki ciepłej wody, przykryć i dusić na małym ogniu około 15 minut. Zdjąć pokrywkę, wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem i dusić jeszcze około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Od czasu do czasu pomieszać.
4. Gotowe danie posypać natką pietruszki lub koperkiem.
Wyglada pysznie. A z czym podawać najlepiej, ryż?
ja podaję z makaronem 🙂
Pingback:Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym - Danka Pichci