Składniki:
- 4 ćwiartki z kurczaka
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- 60 g kaparów
- kilka pomidorków koktajlowych
- olej
Przygotowanie:
1. Łyżkę ziół prowansalskich wymieszać z kurkumą, łyżeczką soli, pieprzem, słodką papryką.
2. Ćwiartki podzielić na udka i pałki. Umyć, osuszyć, natrzeć mieszanką przygotowanych ziół. Odstawić na 30 minut.
3. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki lub ósemki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Doprawić solą, kminem rzymskim i łyżką ziół prowansalskich. Skropić 4 łyżkami oliwy, wymieszać.
4. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, podsmażyć mięso na złoty kolor, przełożyć do naczynia z ziemniakami. Na patelnię wlać 1/2 szklanki wody, wypłukać i przelać do naczynia z ziemniakami.
5. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 60 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, mięso przewrócić na drugą stronę, dodać kapary, pomidorki koktajlowe i gałązki rozmarynu. Piec jeszcze 20-30 minut. W razie potrzeby można podlać niewielką ilością wody.