Menu Zamknij

Kurczak po prowansalsku

Kurczak po prowansalsku to danie jednogarnkowe, które możemy przygotować na niedzielny obiad. W moim przypadku są to ćwiartki drobiowe, ale możemy w ten sposób przyrządzić całego kurczaka uprzednio podzielonego na części. Jak sama nazwa wskazuje jest to danie przyprawione głównie ziołami, a mięso jest delikatne i soczyste. 🙂

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 60 g kaparów
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • olej

Przygotowanie:
1. Łyżkę ziół prowansalskich wymieszać z kurkumą, łyżeczką soli, pieprzem, słodką papryką.
2. Ćwiartki podzielić na udka i pałki. Umyć, osuszyć, natrzeć mieszanką przygotowanych ziół. Odstawić na 30 minut.
3. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki lub ósemki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Doprawić solą, kminem rzymskim i łyżką ziół prowansalskich. Skropić 4 łyżkami oliwy, wymieszać.
4. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, podsmażyć mięso na złoty kolor, przełożyć do naczynia z ziemniakami. Na patelnię wlać 1/2 szklanki wody, wypłukać i przelać do naczynia z ziemniakami.
5. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 60 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, mięso przewrócić na drugą stronę, dodać kapary, pomidorki koktajlowe i gałązki rozmarynu. Piec jeszcze 20-30 minut. W razie potrzeby można podlać niewielką ilością wody.

Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *