Menu Zamknij

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym to pomysł na szybki obiad, który przygotujemy w ciągu 30 minut. Są to soczyste kawałki filetu z kurczaka z dodatkiem takich warzyw jak por, marchew, cebula i czosnek, a całość jest duszona w łagodnym sosie śmietanowym. Jest to potrawa łatwa i szybka w przygotowaniu, do zrobienia której można wykorzystać dowolne warzywa, jakie mamy w domu. W zależności od tego, jakich dodamy warzyw sos będzie miał inny smak, ale w tym przypadku warto eksperymentować i tworzyć własne kompozycje smakowe. Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym to danie, które możemy podawać na różne sposoby: z dowolnym makaronem, ryżem lub kaszą. Smaczny też będzie z pieczywem. W moim przypadku był to makaron tagliatelle. Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym to pomysł na smaczny obiad idealny dla osób niemających zbyt dużo czasu na gotowanie. Podczas przygotowywania sosu jednocześnie w drugim garnku można ugotować makaron lub inny dodatek. Danie dodatkowo przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.

Składniki na Kurczaka z warzywami w sosie śmietanowym:

  • 600 g filetu z kurczaka
  • 1 nieduży por
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%

Przygotowanie Kurczaka z warzywami w sosie śmietanowym:

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
  2. Marchewkę obrać, umyć, pokroić w półplasterki. Pora oczyścić, pokroić w półtalarki. Cebulę obrać, pokroić w piórka lub półplasterki. Czosnek obrać, pokroić w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać mięso. Podsmażyć na złoty kolor. Przełożyć do miseczki.
  4. Na patelnię wlać pozostały olej, dodać łyżkę masła. Podgrzać, dodać cebulę, podsmażyć do zeszklenia. Następnie dodać czosnek, pora i marchew. Podlać niewielką ilością wody (około 1/4 szklanki). Smażyć około 10-15 minut. Następnie przełożyć podsmażone mięso, wlać śmietankę. Doprawić solą, pieprzem. Dusić na małym ogniu około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
  5. Polecam wypróbować przepis na kurczaka z fasolką szparagową w sosie śmietanowym.
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *