Risotto robiłam już kilka razy z różnymi dodatkami. Z racji tego, że smakuje ono w każdej wersji moim domownikom to ciągle szukam nowych inspiracji. Podstawą tego dania jest odpowiedni gatunek ryżu, czyli arborio. Charakteryzuje się on dużą zawartością skrobi, a zaokrąglone ziarna ułatwiają równomierne ugotowanie ryżu. Podczas przygotowywania risotto należy pamiętać, aby bulion był ciepły. Natomiast dodatki możecie zmieniać według uznania. Dzisiejsze moje risotto przygotowałam z pieczarkami i kurczakiem. Całość posypałam natką pietruszki i żółtym serem.
Składniki:
- około 250 g filetu z piersi kurczaka
- 200 g pieczarek
- 1 szklanka (200 g) ryżu arborio
- 1/4 szklanki białego wina
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki do posypania
- starty żółty ser do posypania
Przygotowanie:
- Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem.
- Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki lub paski. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać mięso. Podsmażyć do zrumienienia. Przełożyć na talerz.
- Na patelnię dodać cebulę. Zeszklić, dodać pieczarki. Podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Jak pieczarki zmniejszą swoją objętość, wsypać ryż. Podsmażyć, aż ryż się zeszkli. Następnie wlać wino. Kiedy ryż wchłonie wino, dodawać porcjami bulion. Cały czas smażyć i mieszać. Z ostatnią partią bulionu dodać usmażone mięso. Doprawić solą i pieprzem, dodać masło, wymieszać. Przed podaniem posypać natką pietruszki i startym żółtym serem.
Wygląda pysznie 🙂
Pingback:Warzywne risotto - Danka Pichci