Jak przyrządzam po raz pierwszy jakieś danie to mam obawy, czy się uda i czy będzie wszystkim smakowało. Tak też było z robieniem risotto. Jednak pierwsze tego typu danie moim domownikom bardzo smakowało, dlatego robię je dość często. Za każdym razem z innymi składnikami, między innymi z pieczarkami, kurkami, szparagami, a tym razem powstało risotto z mieszanką warzyw. Podobnie jak w poprzednich wersjach, też wszystkim smakowało.

Składniki:
- 1 szklanka ryżu arborio
- 1 cebula
- 1 marchewka
- kawałek pora (biała część)
- kilka różyczek brokułu i kalafiora
- 1/3 szklanki białego wina
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki oleju
- 50 tartego żółtego sera

Przygotowanie:
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać, pokroić w kostkę. Pora oczyścić, pokroić w półplasterki.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę. Zeszklić. Wsypać pozostałe warzywa i dodać 1 łyżkę masła. Podsmażyć 10-15 minut. Wsypać ryż. Chwilę podsmażyć. Wlać wino. Smażyć, aż ryż wchłonie wino. Następnie wlewać po pół szklanki bulionu. Kiedy ryż wchłonie bulion, wlewać następną porcję. Postępować tak do wykorzystania całego bulionu. Doprawić solą, pieprzem. Dodać drugą łyżkę masła. Wymieszać. Posypać startym żółtym serem.

Pingback:Makaron z kiełbasą i suszonymi pomidorami - Danka Pichci