Wiele przepisów kulinarnych w naszych domach przekazywanych jest z pokolenia na pokolenie. Tak też jest u mnie. Jednym z nich jest przepis na zasmażane buraczki z cebulką. Do ich przygotowania najlepiej wybierać buraki niezbyt duże i równej wielkości, bo wtedy mamy pewność, że o tym samym czasie będą miękkie podczas gotowania. Ja zazwyczaj podaję je do klopsów mielonych.
Składniki:
- około 1 kg buraków czerwonych
- 1 nieduża cebula
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki octu lub soku z cytryny
- sól, cukier do smaku
Przygotowanie:
- Buraki umyć, włożyć do garnka. Zalać wodą. Przykryć i wstawić na gaz. Gotować do miękkości. Przestudzić, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- W rondelku roztopić smalec. Dodać cebulę, chwilę podsmażyć do zeszklenia. Następnie wsypać mąkę i zrobić jasną zasmażkę.
- Do zasmażki dodać starte buraki. Doprawić octem, solą i cukrem. Chwilę podsmażyć, ciągle mieszając. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu.
uwielbiam buraczki i robię podobnie