Risotto podobnie jak pizza i wiele dań makaronowych należy do tradycyjnych dań włoskich. Na moim blogu mam już kilka wersji tej potrawy, a najlepiej mojej rodzince smakuje w wersji z kurkami (przepis). Jednak ciągle szukam nowych inspiracji. Tym razem przygotowałam pomidorowe risotto z kurczakiem. Wykorzystałam do niego pomidory z puszki, ale w okresie letnim możemy dodać świeże pomidory. Wówczas trzeba je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki.
Składniki:
- 200 g ryżu arborio
- 300 g filetu z kurczaka
- 1 opakowanie (390 g) pomidorów w kawałkach bez skórki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki startego parmezanu lub innego sera
- 500 ml bulionu drobiowego (ewentualnie wody)
- 1/2 szklanki białego wina (można pominąć)
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju do smażenia
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
- Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w niedużą kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i podsmażyć do zrumienienia. Następnie zdjąć z patelni.
- Na patelnię włożyć masło, roztopić. Dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrany, pokrojony czosnek. Chwilę podsmażyć do zeszklenia (nie rumienić). Następnie dodać ryż. Podsmażyć 2-3 minuty do momentu, aż wsiąknie tłuszcz. Wlać wino i smażyć ciągle mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie dodać 1/2 szklanki bulionu, poczekać aż ryż wchłonie płyn, dolać kolejną porcję i postępować tak do wyczerpania bulionu. Z ostatnią porcją bulionu dodać podsmażone mięso.
- Do risotto dodać pomidory i starty ser. Doprawić solą, pieprzem. Chwilę smażyć, aż risotto będzie miało kremową konsystencję. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.