Menu Zamknij

Pomidorowe risotto z kurczakiem

Risotto podobnie jak pizza i wiele dań makaronowych należy do tradycyjnych dań włoskich. Na moim blogu mam już kilka wersji tej potrawy, a najlepiej mojej rodzince smakuje w wersji z kurkami (przepis). Jednak ciągle szukam nowych inspiracji. Tym razem przygotowałam pomidorowe risotto z kurczakiem. Wykorzystałam do niego pomidory z puszki, ale w okresie letnim możemy dodać świeże pomidory. Wówczas trzeba je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki.

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
  • 300 g filetu z kurczaka
  • 1 opakowanie (390 g) pomidorów w kawałkach bez skórki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki startego parmezanu lub innego sera
  • 500 ml bulionu drobiowego (ewentualnie wody)
  • 1/2 szklanki białego wina (można pominąć)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w niedużą kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i podsmażyć do zrumienienia. Następnie zdjąć z patelni.
  2. Na patelnię włożyć masło, roztopić. Dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrany, pokrojony czosnek. Chwilę podsmażyć do zeszklenia (nie rumienić). Następnie dodać ryż. Podsmażyć 2-3 minuty do momentu, aż wsiąknie tłuszcz. Wlać wino i smażyć ciągle mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie dodać 1/2 szklanki bulionu, poczekać aż ryż wchłonie płyn, dolać kolejną porcję i postępować tak do wyczerpania bulionu. Z ostatnią porcją bulionu dodać podsmażone mięso.
  3. Do risotto dodać pomidory i starty ser. Doprawić solą, pieprzem. Chwilę smażyć, aż risotto będzie miało kremową konsystencję. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *