- 200 g ryżu Carnaroli
- 200 g kurek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- 3/4 szklanki białego wina wytrawnego
- 500 ml bulionu
- 50 g parmezanu
- 1 łyżka oleju
- sol, pieprz
Przygotowanie
1.Kurki dokładnie oczyścić i umyć. Większe pokroić na kawałki.
2.Cebule obrać, pokroić w kostkę.
3.Na patelni rozgrzać łyżkę masła i oleju, dodać pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość lekko podsmażyć, nie rumienić. Następnie dodać umyte grzyby, doprawić, smażyć ok.5 min.i zdjąć z ognia.
4. Na drugiej większej patelni rozgrzać pozostałe masło i wsypać ryż. Smażyć przez około 2 minuty, aż ryż pokryje się tłuszczem. Następnie wlać połowę wina. Smażyć, aż ryż wchłonie wino i wlać pozostały alkohol. Ciągle przy tym mieszając. Następnie wlewać porcjami bulion (powinien być ciepły). Podsmażać, aż się wchłonie jedna porcja bulionu i dodać następną. Powtarzać do wykorzystania całego bulionu. Cały czas mieszać, aby ryż się nie przypalił. Z ostatnią porcją bulionu dodać wcześniej podsmażone kurki. Na koniec potrawę posypać startym parmezanem, doprawić pieprzem i ewentualnie solą, ponieważ bulion jest słony i kurki były solone. Całość dokładnie wymieszać.
Pingback:Pomidorowe risotto z kurczakiem – Danka Pichci
Pingback:Warzywne risotto - Danka Pichci