Menu Zamknij

Chipsy z tortilli

Chipsy to nieodłączny element każdej imprezy młodzieżowej i nie tylko. Sięgamy też po nie na przykład w trakcie oglądania filmu czy serialu. Zazwyczaj kupujemy je w sklepie, ale okazuje się, że możemy taką przekąskę przygotować w domu. Do jej zrobienia potrzebne będą nam placki tortilli, które możemy kupić w sklepie (wtedy przygotowanie takich chipsów będzie ekspresowe) lub zrobić je samodzielnie (według tego przepisu). Smak takich chipsów będzie zależeć od tego, jakich przypraw użyjemy do marynaty. Mogą być one ziołowe, pikantne lub łagodne.

Składniki:

  • 1 placek tortilli kupnej lub domowej (może być więcej)

Marynata:

  • 1 większy ząbek czosnku
  • 20 g tartego żółtego sera
  • 50 g masła
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, szczypta chili lub ostrej papryki

Przygotowanie:

  1. Masło włożyć do kubeczka, wstawić na gaz i podgrzewać do rozpuszczenia. Przelać do miseczki. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty żółty ser. Doprawić przyprawami. Dokładnie wymieszać.
  2. Placki tortilli pokroić na trójkąty (tak, aby było ich 16).
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy trójkąt maczać w marynacie i układać na blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C. przez około 10-13 minut.
Opublikowany wNa imprezę, Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *