Pasty do smarowania pieczywa robię dość często. Zazwyczaj są to pasty jajeczne na bazie majonezu z różnymi dodatkami. Tym razem zrobiłam ją z awokado i serem feta. Awokado ma łagodny smak, a dodatek czosnku sprawia, że pasta jest lekko pikantna. Potrzebujecie tylko 3 podstawowych składników + przypraw, minimum nakładu pracy i możecie zaskoczyć swoich domowników nowym smakiem! 🙂
Składniki:
- 1/2 awokado
- 80 g sera feta
- 1 większy ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz, szczypta chili
Przygotowanie:
- Awokado umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż na pół. Wyjąć pestkę. Łyżką wydrążyć miąższ z jednej połówki. Przełożyć do pojemnika lub kubka. Do kubka dodać pokruszoną fetę oraz obrany, przeciśnięty przez praskę lub pokrojony czosnek. Dodać sok z cytryny, aby awokado nie ściemniało. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą chili. Całość zblendować na jednolitą masę.
Ile taka pasta może leżeć
1-2 dni 🙂
Świetna spasta moje smaki ??