Caponata to tradycyjne danie sycylijskie, które występuje w wielu wersjach, ale podstawowymi jego składnikami są bakłażany, pomidory i seler naciowy. Jest to rodzaj gulaszu warzywnego o słodko-kwaśnym smaku. To danie może być podawane na ciepło, jak i na zimno, chociaż nam lepiej smakowało w tej pierwszej wersji. Caponatę możemy serwować jako danie głównie z pieczywem lub jako dodatek do mięs.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 średnia cebula
- 3 łodygi selera naciowego
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki (400 g)
- 1 łyżka kaparów
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 łyżka cukru
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, bazylia
Przygotowanie:
- Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Posolić, przełożyć na sito i odstawić na około 30 minut.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Łodygi selera umyć, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, pokroić w kostkę.
- Plastry bakłażana wytrzeć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, dodać bakłażana i smażyć około 7 minut, aż bakłażan zmięknie, ale nie będzie się rozpadał. Przełożyć na talerz.
- Na tę samą patelnię wlać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę. Podsmażyć około 2 minut, nie rumienić. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć. Dodać selera i paprykę. Smażyć około 5 minut. Od czasu do czasu pomieszać. Następnie wlać ocet winny. Dodać cukier, pomidory z puszki. Doprawić pieprzem i dusić na niedużym ogniu około 10-15 minut (aż warzywa będą miękkie). W międzyczasie parę razy pomieszać. Dodać kapary, bakłażana, posypać bazylią, ewentualnie posolić. Wymieszać i zdjąć z ognia.
A co z tymi bakłażanami. Kiedy dodać?
razem z kaparami 🙂