Menu Zamknij

Placki z dyni na słodko

Mając jedną dynię w domu, możemy przygotować z niej wiele ciekawych rzeczy. Zarówno na obiad, deser, kompot do picia, jak również przetwory na zimę. Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne placki dyniowe, które mogą stanowić danie obiadowe lub deser, ponieważ są w wersji na słodko. Takie placki możemy też przygotować w wersji wytrawnej lub pikantnej, jak kto lubi. 😉

Składniki:

  • 500 g dyni
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Dynię obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Do dyni wbić jajko, dodać mąkę, pozostałe składniki i wymieszać na jednolitą masę. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, można dodać trochę mąki (powinno mieć konsystencję taką jak na placki ziemniaczane).

2. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcjami ciasto formując nieduże placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor (na niezbyt dużym ogniu, aby w środku nie były surowe). Następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać posypane cukrem pudrem lub z kleksem śmietany albo dżemem.

Opublikowany wObiad

1 Komentarz

  1. Pingback:Placki dyniowe z serem feta - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *