Na blogu już pojawił się przepis na wiejską patelnię, a tym razem postanowiłam zrobić wiejską sałatkę. Podobnie jak w pierwszym przepisie, głównym składnikiem są ziemniaki. Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zamiast kabanosów możemy użyć podsmażonej kiełbasy i będzie równie smaczna.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 4 jajka
- 100 g boczku wędzonego
- 80 g kabanosów
- 2 cebulki dymki
- garść posiekanej natki pietruszki
Sos:
- 3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 12%
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżeczki chrzanu tartego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach do miękkości. Odcedzić, obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do miski.
2. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Dodać do ziemniaków.
3. Do miseczki dodać pokrojone w plasterki kabanosy, dymki. Boczek pokroić w paski, zrumienić na patelni i przełożyć do sałatki.
4. Składniki sosu połączyć ze sobą. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Polać nim sałatkę, wymieszać. Posypać posiekaną natką pietruszki.