Menu Zamknij

Sałatka wiejska z ziemniaczkami

Na blogu już pojawił się przepis na wiejską patelnię, a tym razem postanowiłam zrobić wiejską sałatkę. Podobnie jak w pierwszym przepisie, głównym składnikiem są ziemniaki. Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zamiast kabanosów możemy użyć podsmażonej kiełbasy i będzie równie smaczna.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 4 jajka
  • 100 g boczku wędzonego
  • 80 g kabanosów
  • 2 cebulki dymki
  • garść posiekanej natki pietruszki

Sos:

  • 3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 12%
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżeczki chrzanu tartego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach do miękkości. Odcedzić, obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do miski.
2. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Dodać do ziemniaków.
3. Do miseczki dodać pokrojone w plasterki kabanosy, dymki. Boczek pokroić w paski, zrumienić na patelni i przełożyć do sałatki.
4. Składniki sosu połączyć ze sobą. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Polać nim sałatkę, wymieszać. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Opublikowany wŚniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *