Menu Zamknij

Surówka z selera z żurawiną

Mimo tego, iż mamy już swoje ulubione surówki, które często przygotowuję to nadal szukam nowych inspiracji. W zależności od pory roku, sięgam po inne warzywa. W okresie jesiennym są to przeważnie warzywa korzeniowe. Do których zalicza się seler i właśnie z niego przygotowałam dzisiejszą surówkę. Seler jest warzywem lekko pikantnym i uważam, że słodka żurawina doskonale do niego pasuje.

Składniki:

  • 1 średni seler (około 400 g)
  • 1 jabłko
  • kawałek pora (biała część)
  • 3-4 łyżki suszonej żurawiny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Pora oczyścić, pokroić w półplasterki. Przełożyć na sitko, sparzyć wrzątkiem.

2. Selera obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miseczki. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce, przełożyć do selera. Skropić sokiem z cytryny.

3. Do miseczki dodać pora, żurawinę, śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Odstawić na 10-15 minut do lodówki.

Opublikowany wObiad, Surówki

2 Komentarze

  1. Pingback:Surówka z selera i marchewki - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *