Mimo tego, iż mamy już swoje ulubione surówki, które często przygotowuję to nadal szukam nowych inspiracji. W zależności od pory roku, sięgam po inne warzywa. W okresie jesiennym są to przeważnie warzywa korzeniowe. Do których zalicza się seler i właśnie z niego przygotowałam dzisiejszą surówkę. Seler jest warzywem lekko pikantnym i uważam, że słodka żurawina doskonale do niego pasuje.

Składniki:
- 1 średni seler (około 400 g)
- 1 jabłko
- kawałek pora (biała część)
- 3-4 łyżki suszonej żurawiny
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Pora oczyścić, pokroić w półplasterki. Przełożyć na sitko, sparzyć wrzątkiem.
2. Selera obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miseczki. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce, przełożyć do selera. Skropić sokiem z cytryny.
3. Do miseczki dodać pora, żurawinę, śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Odstawić na 10-15 minut do lodówki.

jutro przygotuje te surowka