Dynię możemy śmiało nazwać królową jesieni, ponieważ pod koniec października widać ją wszędzie: na wystawach i półkach sklepowych, na straganach. Wielu z nas robi z niej jesienne dekoracje w przydomowych ogródkach lub na tarasach. Dynia ma też szerokie zastosowanie w kuchni. Z jej dodatkiem pieczemy pyszne ciasta i gotujemy zupy. Natomiast ja pamiętam z dzieciństwa smak i zapach aromatycznego kompotu, który gotowała moja babcia z tego warzywa. Miąższ z dyni nadaje się też do zrobienia placuszków. Robi się je podobnie, jak placki ziemniaczane, tylko zamiast ziemniaków dajemy miąższ z dyni. Konsystencja ciasta przed smażeniem powinna być taka sama. Na moim blogu jest już przepis na placki dyniowe na słodko, a tym razem postanowiłam przygotować placki dyniowe z serem feta. Ciasto doprawiłam szczyptą chili i moje placki dyniowe z serem feta były lekko pikantne. My placki dyniowe z serem feta zjedliśmy z kleksem kwaśnej śmietany, ale możemy ją zastąpić jogurtem naturalnym lub ulubionym sosem.
Składniki na Placki dyniowe z serem feta:
- 350 g dyni
- 1 duże jajko lub 2 mniejsze
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 70 g sera feta
- szczypta chili (opcjonalnie)
- pieprz, szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia placków
Przygotowanie Placków dyniowych z serem feta:
- Dynię obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Przełożyć do miski. Dodać żółtko, a białko pozostawić w osobnej misce. Wsypać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dodać rozdrobniony ser feta, doprawić pieprzem, szczyptą chili i soli. Wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę, dodać do masy dyniowej i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie to można dodać jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Nakładać łyżką nieduże porcje masy. Delikatnie je rozpłaszczyć na kształt placka. Smażyć na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia placków (około 1 minuty z każdej strony). Usmażone placki przełożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
- Placki dyniowe z serem feta podawać z kleksem kwaśnej śmietany 18%.