Menu Zamknij

Babeczki Tiramisu

Babeczki Tiramisu to efektownie wyglądające muffinki inspirowane tradycyjnym włoskim deserem o tej samej nazwie. Różnią się one nieco od oryginału, ponieważ są to ciastka pieczone, a do kremu nie dodałam jajek. Po upieczeniu nasącza się je mocną kawą i likierem Amaretto (lub innym), dzięki czemu są wilgotne i mają ciekawy posmak. Babeczki Tiramisu wykończone są kremem na bazie słodkiej śmietanki i serka mascarpone. Podsumowując, babeczki Tiramisu są proste w przygotowaniu, ładnie wyglądają i rewelacyjnie smakują! Z poniższego przepisu wychodzi 12 babeczek. U mnie zniknęły z talerza w tym samym dniu, ale można też je przykryte przechować w lodówce do następnego dnia.

Babeczki Tiramisu

Składniki na Babeczki Tiramisu:

  • 2 jajka
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka likieru kawowego lub Amaretto

Krem:

  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 i 1/2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao do posypania

Do nasączenia:

  • 1/3 szklanki mocnej kawy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka likieru kawowego lub Amaretto
Babeczki Tiramisu

Przygotowanie Babeczek Tiramisu:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao przesiać do miski.
  3. Masło przełożyć do drugiej miski, wsypać cukier. Zmiksować na puszystą masę. Następnie ciągle miksując dodawać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera, dodać kawę i utrzeć do połączenia składników. Odłożyć mikser. Do powstałej masy powoli wsypać składniki suche i delikatnie mieszać szpatułką do połączenia składników.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i łyżką powkładać do nich ciasto.
  5. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 25-30 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i babeczki pozostawić do ostudzenia.
  6. Ostudzone babeczki delikatnie nakłóć wykałaczką. Do mocnej kawy dodać cukier i likier. Wymieszać i nasączyć przestudzone babeczki.
  7. Schłodzoną śmietankę przelać do miski, dodać cukier puder i zmiksować na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera i ciągle miksując dodawać po łyżce serka mascarpone. Ucierać do połączenia składników.
  8. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki. Gotowe babeczki przed podaniem posypać kakao.
Babeczki Tiramisu
Opublikowany wCiasta i desery

1 Komentarz

  1. Pingback:Babeczki Ferrero Rocher - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *