Babeczki Tiramisu to efektownie wyglądające muffinki inspirowane tradycyjnym włoskim deserem o tej samej nazwie. Różnią się one nieco od oryginału, ponieważ są to ciastka pieczone, a do kremu nie dodałam jajek. Po upieczeniu nasącza się je mocną kawą i likierem Amaretto (lub innym), dzięki czemu są wilgotne i mają ciekawy posmak. Babeczki Tiramisu wykończone są kremem na bazie słodkiej śmietanki i serka mascarpone. Podsumowując, babeczki Tiramisu są proste w przygotowaniu, ładnie wyglądają i rewelacyjnie smakują! Z poniższego przepisu wychodzi 12 babeczek. U mnie zniknęły z talerza w tym samym dniu, ale można też je przykryte przechować w lodówce do następnego dnia.
Składniki na Babeczki Tiramisu:
- 2 jajka
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka likieru kawowego lub Amaretto
Krem:
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- 125 g serka mascarpone
- 2 i 1/2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao do posypania
Do nasączenia:
- 1/3 szklanki mocnej kawy
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka likieru kawowego lub Amaretto
Przygotowanie Babeczek Tiramisu:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao przesiać do miski.
- Masło przełożyć do drugiej miski, wsypać cukier. Zmiksować na puszystą masę. Następnie ciągle miksując dodawać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera, dodać kawę i utrzeć do połączenia składników. Odłożyć mikser. Do powstałej masy powoli wsypać składniki suche i delikatnie mieszać szpatułką do połączenia składników.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i łyżką powkładać do nich ciasto.
- Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 25-30 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i babeczki pozostawić do ostudzenia.
- Ostudzone babeczki delikatnie nakłóć wykałaczką. Do mocnej kawy dodać cukier i likier. Wymieszać i nasączyć przestudzone babeczki.
- Schłodzoną śmietankę przelać do miski, dodać cukier puder i zmiksować na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera i ciągle miksując dodawać po łyżce serka mascarpone. Ucierać do połączenia składników.
- Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki. Gotowe babeczki przed podaniem posypać kakao.
Pingback:Babeczki Ferrero Rocher - Danka Pichci