Menu Zamknij

Babeczki Ferrero Rocher

Babeczki Ferrero Rocher to słodkości idealne na przyjęcia z udziałem naszych najmłodszych pociech. Do ciasta na babeczki dodajemy posiekane orzechy i migdały oraz likier kawowy, który można pominąć. Upieczone muffiny dekorujemy kremem śmietanowo-serowym z dodatkiem zagęszczonego mleka kakaowego. Babeczki Ferrero Rocher dekorujemy kremem przy pomocy rękawa cukierniczego, ale jeżeli takiego nie posiadamy to można krem wyłożyć łyżką. Kakaowo-orzechowe babeczki Ferrero Rocher przypadną do gustu nie tylko małym, ale też dorosłym wielbicielom pralinek o tej samej nazwie. Mięciutkie babeczki nie tylko ładnie się prezentują, ale też smakują.

Babeczki Ferrero Rocher

Składniki na Babeczki Ferrero Rocher:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 opakowanie (150 g) jogurtu naturalnego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 1 łyżka posiekanych migdałów
  • 2 łyżki ulubionego likieru (u mnie kawowy)
  • pralinki Ferrero Rocher do dekoracji

Krem:

  • 3/4 tubki zagęszczonego słodzonego mleka o smaku kakaowym
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Babeczki Ferrero Rocher

Przygotowanie Babeczek Ferrero Rocher:

  1. Suche składniki (tj. mąka, soda oczyszczona, kakao) przesiać do miski. Następnie dodać cukier i wymieszać.
  2. Do osobnej miski wlać olej rzepakowy, wodę i jogurt naturalny. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać suche składniki, posiekane orzechy oraz migdały, likier kawowy i ponownie wymieszać do połączenia składników.
  3. Na blaszce ułożyć papilotki do babeczek i wyłożyć do nich przygotowane wcześniej ciasto (nie więcej niż do 2/3 pojemności). Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. i piec przez 25 minut do tzw. suchego patyczka. Babeczki wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
  4. Schłodzoną śmietankę przelać do miski. Dodać łyżeczkę cukru pudru i zmiksować. Następnie dodawać po łyżce serka mascarpone i miksować na niskich obrotach miksera do połączenia składników. Na koniec dodać mleko z tubki i wymieszać do połączenia składników.
  5. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować wierzch babeczek. Na każdą babeczkę przed podaniem włożyć jedną pralinkę.
  6. Polecam wypróbować przepis na babeczki Tiramisu.
Babeczki Ferrero Rocher
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *