Babeczki Ferrero Rocher to słodkości idealne na przyjęcia z udziałem naszych najmłodszych pociech. Do ciasta na babeczki dodajemy posiekane orzechy i migdały oraz likier kawowy, który można pominąć. Upieczone muffiny dekorujemy kremem śmietanowo-serowym z dodatkiem zagęszczonego mleka kakaowego. Babeczki Ferrero Rocher dekorujemy kremem przy pomocy rękawa cukierniczego, ale jeżeli takiego nie posiadamy to można krem wyłożyć łyżką. Kakaowo-orzechowe babeczki Ferrero Rocher przypadną do gustu nie tylko małym, ale też dorosłym wielbicielom pralinek o tej samej nazwie. Mięciutkie babeczki nie tylko ładnie się prezentują, ale też smakują.
Składniki na Babeczki Ferrero Rocher:
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1 opakowanie (150 g) jogurtu naturalnego
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
- 1 łyżka posiekanych migdałów
- 2 łyżki ulubionego likieru (u mnie kawowy)
- pralinki Ferrero Rocher do dekoracji
Krem:
- 3/4 tubki zagęszczonego słodzonego mleka o smaku kakaowym
- 250 g serka mascarpone
- 150 ml śmietanki 30% lub 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie Babeczek Ferrero Rocher:
- Suche składniki (tj. mąka, soda oczyszczona, kakao) przesiać do miski. Następnie dodać cukier i wymieszać.
- Do osobnej miski wlać olej rzepakowy, wodę i jogurt naturalny. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać suche składniki, posiekane orzechy oraz migdały, likier kawowy i ponownie wymieszać do połączenia składników.
- Na blaszce ułożyć papilotki do babeczek i wyłożyć do nich przygotowane wcześniej ciasto (nie więcej niż do 2/3 pojemności). Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. i piec przez 25 minut do tzw. suchego patyczka. Babeczki wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
- Schłodzoną śmietankę przelać do miski. Dodać łyżeczkę cukru pudru i zmiksować. Następnie dodawać po łyżce serka mascarpone i miksować na niskich obrotach miksera do połączenia składników. Na koniec dodać mleko z tubki i wymieszać do połączenia składników.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować wierzch babeczek. Na każdą babeczkę przed podaniem włożyć jedną pralinkę.
- Polecam wypróbować przepis na babeczki Tiramisu.