Menu Zamknij

Rogaliki serowe 3-składnikowe

Bardzo lubię szybkie i niewymagającej dużej ilości składników przepisy na różnego rodzaju desery do kawki. Idealnie sprawdzają się one w sytuacji, gdy nie mamy czasu na przygotowanie ciasta. Naszym numerem jeden wśród takich deserów są oczywiście niezastąpione rogaliki 3-składnikowe. Cieszą się one bardzo dużym uznaniem na moim blogu. Ja robiłam je już niezliczoną ilość razy. Dzisiaj mam dla was przepis na coś nowego, a mianowicie na rogaliki serowe 3-składnikowe. Są one tak samo łatwe i ekspresowe do wykonania tak, jak te poprzednie. Ja do ciasta dodałam jeszcze opakowanie cukru wanilinowego (i teraz mamy 4 składniki;) ), jednak możecie go pominąć. Natomiast jako nadzienia do rogalików serowych 3-składnikowych użyłam powideł własnej roboty. Idealnie sprawdzi się również ulubiony dżem lub budyń. Ważne jest, aby nadzienie do rogalików serowych 3-składnikowych nie było zbyt rzadkie. Ja rogaliki serowe 3-składnikowe posypałam cukrem pudrem, ale polukrowane będą równie pyszne.

Rogaliki serowe 3-składnikowe

Składniki Rogaliki serowe 3-składnikowe:

  • 250 g tłustego twarogu
  • 200 g schłodzonego masła
  • 2 szklanki (300 g) mąki pszennej + mąka do podsypania
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (opcjonalnie)
  • 1 słoiczek powideł (lub ulubionego dżemu) do nadzienia
  • cukier puder do posypania
Rogaliki serowe 3-składnikowe

Przygotowanie Rogalików serowych 3-składnikowych:

  1. Mąkę pszenną przesiać na stół, dodać schłodzone masło i cukier wanilinowy (można pominąć). Dokładnie posiekać nożem, aż powstanie kruszonka.
  2. Twaróg przełożyć do miseczki. Dokładnie podusić widelcem. Następnie przełożyć do mąki i dłońmi zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
  3. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 lub 3 równe części (w zależności od tego, jak duże chcemy mieć rogaliki). Każdą część rozwałkować na kształt koła. Podczas wałkowania ciasto podsypać mąką. Następnie każde koło pokroić na 8 trójkątów.
  4. Na szerszym brzegu każdego trójkąta położyć łyżeczkę powideł i zawinąć rogaliki.
  5. Rogaliki poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 30-35 minut (do zrumienienia).
  6. Upieczone rogaliki serowe 3-składnikowe przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Rogaliki serowe 3-składnikowe
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *