Menu Zamknij

Makaronowa zapiekanka Kebab Gyros

Jak już kiedyś pisałam, uwielbiam zapiekanki. Zazwyczaj staram się przygotować większą ilość, dzięki czemu taki obiad starcza mojej rodzince na dwa dni. Zapiekanki są o tyle super, że do ich przygotowania możecie użyć tak naprawdę wszystkiego, tj. takich składników, które akurat zalegają wam w lodówce. Przygotowuje się je zazwyczaj na bazie makaronu lub ryżu, co sprawia, że są one bardzo sycące. Do moich ulubionych należy rewelacyjna zapiekanka ryżowa gyros (przepis). Jednak tym razem postanowiłam coś zmienić i tak oto powstała makaronowa zapiekanka Kebab Gyros. Jestem pewna, że jeszcze nieraz wrócę do tego przepisu. Moja rodzina była zachwycona, dlatego zachęcam i was do wypróbowania poniższego pomysłu na makaronową zapiekankę Kebab Gyros. Ponadto jeżeli jesteście fanami sałatki gyros to zapewniam, że zapiekanka makaronowa Kebab Gyros również wam zasmakuje!

Makaronowa zapiekanka Kebab Gyros

Składniki na makaronową zapiekankę Kebab Gyros:

  • 500 g filetu z piersi z kurczaka
  • 400 g makaronu kokardki lub innego
  • 1 czerwona papryka
  • 2 nieduże czerwone cebule
  • 5 średnich ogórków konserwowych
  • 1 puszka (400 g) kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżka przyprawy kebab-gyros
  • 200 g żółtego sera
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia + 1 łyżka do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Sos:

  • 5 łyżek majonezu
  • 5 łyżek ketchupu pikantnego
Makaronowa zapiekanka Kebab Gyros

Przepis na makaronową zapiekankę Kebab Gyros:

  1. Mięso umyć, osuszyć, usunąć zbędne błonki. Pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać przyprawę kebab-gyros i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10-15 minut.
  2. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku.
  3. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
  4. Ogórki konserwowe wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę.
  5. Czerwone cebule obrać i pokroić w kostkę.
  6. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
  7. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  8. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Dodać mięso i podsmażyć na złoty kolor.
  9. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką oleju. Na dnie ułożyć połowę ugotowanego makaronu. Na makaron wyłożyć połowę pokrojonej papryki, ogórków i cebuli. Ułożyć połowę usmażonego mięsa. Posypać częścią kukurydzy i częścią sera.
  10. Majonez i ketchup przełożyć do miseczki, wymieszać do połączenia składników. Połową sosu posmarować zapiekankę.
  11. Do naczynia przełożyć resztę makaronu, papryki, ogórków konserwowych, cebuli i mięsa. Całość posypać pozostałą kukurydzą. Wierzch zapiekanki posmarować resztą przygotowanego sosu, a na koniec posypać serem.
  12. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na około 30 minut.
Makaronowa zapiekanka Kebab Gyros
Makaronowa zapiekanka Kebab Gyros
Opublikowany wObiad

18 Komentarzy

  1. Ewa

    Super przepis, właśnie zabieram się za przyrządzanie. Mam tylko pytanie czy na samym wierzchu dajemy najpierw sos i posypujemy serem, czy sos wylewamy na ser?

  2. Misiek

    No to robię! Ale ponieważ lubię zawsze coś zmodyfikować, zrobiłem tak:
    Zamiast kukurydzy, zielony groszek.;)
    Żeby kolor był pomieszałem paprykę czerwoną z żółtą, a do sosu dodałem śmietanę i odrobinę świeżej, ostrej papryczki. Żeby był delikatny „pazurek”.:)
    Zobaczymy, co z tego wyjdzie??
    Aha. I na dodatek klasyczna, kebabowa surówka..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *